Besült az észak-koreai rakétakísérlet

2016.04.15. 06:42

Észak-Korea újabb rakétakísérletet próbált végrehajtani pénteken közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, de hírügynökségi jelentések szerint feltehetően sikertelenül.

A rakétát a keleti partvidékről lőtték volna ki a Japán-tengerbe pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapján. 2012-ben ugyanezen a napon a jubileum alkalmával nagy hatótávolságú rakétával hajtottak végre kísérletet, amely ugyancsak sikertelen volt. Hírügynökségi jelentésekben nincs részletesebb információ arról, hogy a rakéta egyáltalán a levegőbe emelkedett-e, vagy eleve az indítás fulladt kudarcba. 

Hat éve létezik, de még nem tesztelték

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint háromezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétával hajtották végre az elvetélt kísérletet. A Musudan rakétát először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még. A kommunista országnak feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája van, amely eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is. 

A Musudan rakéta egy korábbi katonai parádénForrás: AFP/Ed Jones

Látták a rakétát

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy észlelte és nyomon követte a pénteki indítást. A rakéta nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A Pentagon közleményében ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon olyan cselekedetektől és megnyilvánulásoktól, amelyek tovább fokozzák a feszültséget a térségben, és ehelyett tegyen konkrét lépéseket a nemzetközi kötelezettségei teljesítésére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK