Újabb földrengés Japánban

Megdőlt lakóház mellett kerékpározik egy férfi a délnyugat-japáni Kumamoto tartományban fekvő Masiki városban.
Vágólapra másolva!
Újabb erős földrengés rázta meg Japán délnyugati részét, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Csütörtökön már két rengés volt ugyanebben a  térségben. 
Vágólapra másolva!

Japán délnyugati részét 7,4-es erősségű földrengés rázta meg pénteken. Egyelőre nincs hír halálos áldozatokról és a körzetben lévő három atomerőműből sem jelentettek üzemzavarokat.

Megdőlt lakóház Masiki városban Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint a földmozgás epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 40 kilométeres mélységben.

Az USGS korábban 7,1-es erősségű földrengésről számolt be 7 kilométeres mélységben ugyanabban a térségben. A japán meteorológiai szolgálat egyméteres szökőárra figyelmeztetett, a felhívást azonban egy órán belül visszavonták.

Az atomerőművekben nincs üzemzavar

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az NHK japán közszolgálati televízió ugyanakkor sérültekről, illetve

lakóházakból és épületekből telefonáló bennrekedt emberekről számolt be.

Egy televíziós felvételen egy lakos volt látható, akit egy összeomlott házból mentettek ki, majd szállítottak kórházba. A leginkább érintett településből, Maszikiből származó tudósításokban számos szirénázó mentőjárművet lehetett hallani a háttérben.

A japán meteorológiai szolgálat szerint a Kjúsú szigetén lévő

Masziki két törésvonal mentén fekszik,

illetve az Aszó-hegy közelében, amely aktív vulkán.

Nem jelentettek üzemzavarokat a földmozgás által érintett területen fekvő Szendai, Genkai és Ikata atomerőművekből - közölte a nap folyamán az NHK japán állami televízió.

16 ezer háztartás áram nélkül

Csütörtökön, pár órás eltéréssel két erős földrengés rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét, a legfrissebb jelentések szerint annak a földrengésnek kilenc halálos áldozata és legalább 950 sérültje volt.

Nagyjából 44 ezren nem hagyták el a menedékhelyeket a csütörtöki földrengést követően.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás, valamint számos helyen a vízellátás is.