Lengyel külügyminiszter: Az oroszok veszélyesebbek, mint az Iszlám Állam

Horizontal
(FILES) This file photo taken on December 14, 2015 shows Poland's Foreign Minister Witold Waszczykowski attending an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels. Poland's new conservative government is under fire over after passing a public media law. "We just want our country to cure some illnesses so that he can recover," the foreign minister said on January 3, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
A lengyel külügyminiszter szerint Oroszország veszélyesebb Európára nézve, mint az Iszlám Állam. Witold Waszczykowski reméli, hogy a NATO megerősíti majd a jelenlétét a szövetség keleti szárnyán.
Vágólapra másolva!

Oroszország az Iszlám Államnál nagyobb fenyegetést jelent Európa számára, mivel az oroszok tevékenysége "alkalmas országok lerombolására" - vélekedett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.

Witold Waszczykowski szerint Oroszország veszélyesebb az Iszlám Államnál Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

- "Vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetik Európát, ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai" - mondta Waszczykowski, aki szerint bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik.

A Baltikum a feszültség térségévé vált

A politikus ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója

megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán.

- "Amit várunk, az a jelenlét. Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk" - mondta a lenygel külügyminiszter.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter egyetértett abban, hogy az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek megerősítése lesz a legfontosabb témája a varsói NATO-csúcsnak.

Stropnicky azonban úgy vélte, hogy

A Baltikum, ahol "Oroszország folyamatosan teszteli a NATO védelmi képességeit" nyilvánvalóan a feszültség térségévé vált, és a NATO térségbeli tagjai növekvő orosz nyomással szembesülnek - mondta a cseh külügyminiszter, aki a CTK cseh hírügynökség szerint felszólalásában kitért a Svédországot és Finnországot célba vevő erőteljes orosz propaganda veszélyeire is.