Leszboszon imádkozik a menekültekért Ferenc pápa

Ferenc pápa, menekült, Leszbosz
Pope Francis (C) is greeted by Greek Prime Minister Alexis Tsipras (2nd-R), Archbishop of Constantinople and Ecumenical Patriarch Bartholomew I (L), and Archbishop of Athens and All Greece Ieronymos II (R) upon his arrival on the Greek island of Lesbos on April 16, 2016. Pope Francis arrived on the Greek island of Lesbos for a high-profile visit that will again turn the spotlight on a controversial EU deal with Turkey to end an unprecedented refugee crisis. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Meglátogatja a görögországi Leszbosz egyik menekülttáborát Ferenc pápa, aki egyperces néma csenddel is megemlékezik a tengerbe fúlt áldozatokról. A Vatikán kijelentette: a látogatással az egyházfő nem az EU és Törökország megállapodását akarja kritizálni. 
Vágólapra másolva!

Megérkezett a görög Leszbosz szigetére Ferenc pápa. A katolikus egyházfő I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában

meglátogatja a sziget egyik menekülttáborát

és a menekültek képviselőivel ebédel.

A pápát a görög miniszterelnök is fogadta a repülőtéren Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Megbélyegez a szomorúság

A Leszboszon a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadta Mytilene repülőterén.

A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni” - jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

Nem kritizálni jött

A BBC tudósítása szerint a pápa kísérő nélküli migráns gyerekekkel is találkozik majd, és egyperces néma csendet tart azoknak az emlékére, akik életüket vesztették a veszélyes tengeri úton.

A Vatikán szóvivője kiemelte, hogy

a pápa látogatására kizárólag humanitárius és vallási okokból került sor,

semmiképpen sem a törökországi deportálásokat akarja kritizálni vele. A menekültekért felelős egyházi tisztviselő, Antonio Maria Veglio bíboros ugyanakkor korábban élesen kritizálta az Európai Unió és Törökország között megállapodást, amiért az „árucikként” kezeli a migránsokat.

Önkéntesek által működtetett menekülttáborban élő férfiak Leszboszon Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Az egyházfő érkezése előtti estén egy szíriai

öngyilkosságot kísérelt meg a táborban,

miután megtudta, hogy vissza fogják toloncolni Törökországba. Később több menekült is tüntetett a rossz körülmények miatt.

Ferenc pápa 2013-ban az olaszországi Lampedusa szigetére látogatott, ahol szintén menekültekkel találkozott.