A szír ellenzék kivonult a béketárgyalásról

szíria
Musa, a 25-year-old Kurdish marksman, stands atop a building as he looks at the destroyed Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab, on January 30, 2015. Kurdish forces recaptured the town on the Turkish frontier on January 26, in a symbolic blow to the jihadists who have seized large swathes of territory in their onslaught across Syria and Iraq. AFP PHOTO/BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
A szíriai ellenzék felfüggesztette a részvételét a genfi béketárgyalásokon, mert az elmúlt napokban újra súlyosbodtak a harcok az országban. Az ENSZ-megbízott azt mondta, hogy az ellenzéki tömörülés és a szír rezsim képviselői eddig egy vesszőben sem tudtak megegyezni. Pedig augusztusig kéne az új alkotmányt.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a szíriai béketárgyalásokon való részvételét az ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC), de nem távozik Genfből. A következő napokban technikai jellegű, informális megbeszéléseket fog folytatni - közölte hétfőn Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott.

Az utóbbi napokban újra fellángoltak a harcok Szíria északi részén Forrás: AFP/Bulent Kilic

Mistura közölte, az ellenzék a lépéssel az ellen tiltakozik, hogy

az utóbbi napokban súlyosbodott a szíriai konfliktus,

újra fellángoltak a harcok az ország északi területein. Az ellenzéki szervezet korábban közölte, hogy a kormánycsapatok támadásával Homsz, Aleppó és Rasztán ellen gyakorlatilag véget ért a február végén életbe lépett fegyvernyugvás Szíriában.

Új harcot indítanak

Az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint tagadhatatlan, hogy a kiújult harcok aggodalomra adnak okot, de

van több területen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet korábban arról számolt be, hogy a felkelők támadást indítottak a kormányerők ellen Latakia és Hama tartományban.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményben tudatta, hogy

amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt.

Augusztusig kéne új alkomtány

A genfi béketárgyalások eredményeivel kapcsolatban Mistura kijelentette, egyelőre

Elmondta, hogy a szíriai rezsim és a HNC képviselői közötti szakadék "nyilvánvalóan széles", bár mindkét fél politikai átmenetről beszél, így az átmeneti hatalmi testületről szóló elképzelés még nem halott.

Mistura azt is hozzátette, hogy az ellenzék az utóbbi, teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező testület létrehozását célozza, míg Damaszkusz egy, az ellenzék széles spektrumát magába foglaló kormányzat ötletét támogatja.

Az ENSZ-megbízott azt is elmondta, hogy

augusztusig kellene kidolgozni egy új szíriai alkotmányt

és megállapodni a politikai átmenetről.

Lavrov: Nincsenek titkos tárgyalások

Mistura azt mondta, hogy az informális megbeszéléseket pénteken összegzik, majd eldöntik, miképpen és mikor folytassák a politikai átmenetre összpontosító tárgyalásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, John Kerry amerikai külügyminiszter és Staffan de Mistura a müncheni értekezletük után február 11-én Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A béketárgyalások eddigi sikertelenségére utalva Mistura megjegyezte, hogy

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban hétfőn közölte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között nem folynak titkos tárgyalások Szíria ügyében Genfben.