Újraalapító szerződést javasol az uniónak a francia miniszter

Athén, 2015. június 22.
Ezrek tüntetnek a parlament athéni épülete előtt 2015. június 22-én, követelve, hogy Görögország maradjon az Európai Unió és az euróövezet tagja. (MTI/EPA/Jannisz Koleszidisz)
Athén, 2015. június 22. Ezrek tüntetnek a parlament athéni épülete előtt 2015. június 22-én, követelve, hogy Görögország maradjon az Európai Unió és az euróövezet tagja. (MTI/EPA/Jannisz Koleszidisz)
Vágólapra másolva!
Két éven belül újraalapító szerzdősre van szüksége az Európai Uniónak a francia gazdasági miniszter szerint. Emmanuel Macron azt mondta, hogy ha nem teszünk semmit szétesik az eurózóna.
Vágólapra másolva!

Az "európai álom" továbbélése érdekében az Európai Unió újraalapító szerződésének két éven belüli létrehozását javasolta Emmanuel Macron, francia gazdasági miniszter - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió.

A franci gazdasági miniszter szerint szükség van egy újraalíptó szerződésre Forrás: MTI/EPA-ANA/Jannisz Koleszidisz

A belgiumi Brugge-ben tartott diákfórumon elhangzott kijelentése szerint

18-24 hónapon belül el kell készíteni egy új európai alapszerződést,

hogy tovább élhessen az "európai álom", még akkor is, ha ez csak "egyes" tagállamokra vonatkozna.

Új alapszerződés az erőseknek

Emmanuel Macron szerint az új alapszerződés a nagyobb európai országok között lefolytatott demokratikus vita alapján jöhet létre. Mint mondta, szerencse, hogy 2017-ben, gyakorlatilag egy időben Németországban és Franciaországban is választások lesznek, és így az utána következő három évben megnyílik a tér a cselekvésre.

Macron ezt követően egy 18-24 hónapra vetített tervet vázolt hallgatóságának, amely szerint az új alapszerződés az életszínvonalban és gazdaságilag egymáshoz közelebb lévő, erősebb uniós országokat foglalná magába.

- Nem lehet az európai centrum egyre nagyobb integrációja felé haladni, ha a társadalmi és adóügyi kérdésekben nincs közös stratégia - mondta a miniszter.

Macron szerint

Európa számára rövid időn belül új útvonalat, új célokat kell kitűzni.