Csak az oroszok szeretik Trumpot, de ők nagyon

Republican presidential candidate Donald Trump campaign rally. TOPSHOTS Horizontal
Republican Presidential hopeful Donald Trump speaks during a rally March 13, 2016 in West Chester, Ohio. / AFP / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
A világ húsz legnagyobb gazdaságának elsöprő többsége Hillary Clintont szeretné látni 2017-től a Fehér Házban, Donald Trump ellenében. Erre jutott egy szokatlan nagy mintavétellel dolgozó nemzetközi felmérés. Amely mindössze egy Trump-barát nagyhatalmat talált.
Vágólapra másolva!

Ha a világ gazdaságilag legfejlettebb országai választhatnák meg a következő amerikai elnököt, az előválasztásokat már most abba lehetne hagyni.

Hillary Clinton ugyanis masszív előnnyel jutna be a Fehér Házba.

Legalábbis ezt állítja a YouGov közvélemény-kutató, amely minden egyes G20-országban – nyilván az Egyesült Államokat kivéve – 20-20 ezer válaszadó véleményét kérte ki arról, kit látna szívesen Barack Obama utódjaként.

Clinton világszerte népszerű Forrás: AFP/Rhona Wise

A német gazdasági lap, a Handelsblatt megrendelésére végzett felmérés szerint a volt first ladyt a mexikóiak szeretik a legjobban; a közép-amerikai országban Clinton 54 százalékos előnnyel tarolta le a republikánus elnökjelölti versenyben vezető Donald Trumpot. Ez persze aligha meglepő: a New York-i milliárdosnak az egyik fő kampánytémája az illegális bevándorlás, és a mexikói határra – mexikói finanszírozással – építendő betonfal ügyében eddig következetes volt.

Irracionális típus

Clintonnak a legkisebb előnye Kanadában és Kínában van, de a kínai adatokat illik némi óvatossággal kezelni, mert a YouGov itt csak internetezőket ért el. Peking eddig amúgy is titokzatoskodott, hogy a még versenyben lévő öt elnökjelölt-aspiráns közül kit favorizál, noha Lu Csi-vei kínai pénzügyminiszter a héten a The Wall Street Journalnak azt mondta:

irracionális típusnak tartja Trumpot, Amerikát pedig nem illetné meg a világ vezető szerepe,

ha az ingatlanmágnás Kína-politikáját követné – Trump többször jelezte, hogy Kínából is „hazahozná” a munkát Amerikába.

Van, ahol szeretnék

Mindössze egyetlen ország van, amely ellentmond a trendnek: Oroszországban Donald Trumpot látnák szívesen befutóként. Nem is akármilyen többségben: az orosz válaszadók körében az ingatlanmágnás 21 százalékos előnnyel végzett az élen, Hillary Clintonra 10-ből mindössze egy orosz szavazna.

Hatásos volt Putyin nyilatkozata, Trumpot szeretik az oroszok Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A szimpátia valószínűleg Trump és Vlagyimir Putyin egymást körüludvaroló nyilatkozataira vezethető vissza. Tavaly decemberben az ingatlanmágnás egy interjúban azt mondta:

A rokonszenv kölcsönösnek tűnik, mert az orosz államfő nem sokkal később, az év végi sajtótájékoztatóján „éles eszűnek és tehetségesnek nevezte” Trumpot.