37 ezer fiktív hivatalnokot találtak Nigériában

Horizontal A local representative of the Nigeria Independent National Electoral Commision (INEC) collates figures from the general election in Port Harcourt, capital of Nigeria's southern oil-rich Rivers State, on March 29, 2015. Nigeria's closely fought
37 ezer ember munka nélkül kapott fizetést
Vágólapra másolva!
Mintegy 17 ezer fiktív tisztviselőre bukkantak a nigériai korrupcióellenes szolgálat munkatársai a közalkalmazottakra fordított bértömeg átvizsgálásakor - közölték szerdán a nyugat-afrikai ország hatóságai. A mostani leleplezéssel több mint 37 ezerre nőtt a csupán papíron foglalkoztatottak száma Nigériában.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemre szakosodott nigériai bizottság (EFCC) szóvivője azt mondta, hogy a pénzügyminisztériummal és a nemzeti könyvelési szervezettel közösen végrehajtott átvilágításkor fedezték fel a csalást. A pénzügyi tárca februárban közölte, hogy több mint 20 ezer "fantomtisztviselőnek" folyamatosan fizetett bért törölt a kifizetési listájáról, és ezzel Nigéria több millió dollárt spórolhat meg.

Vannak, akik megdolgoztak a fizetésükért Forrás: AFP/Florian Plaucheur

Ibrahim Magu, az EFCC elnöke azt mondta, hogy a szövetségi közigazgatás rendszerében eddig 37 395 nem létező funkcionáriusra bukkantak. Az átvilágítás megmutatta, hogy ez csaknem egymilliárd nigériai naira (több mint 1,3 milliárd forint) összegű veszteséget jelentett a szövetségi kormánynak.
Magu arra figyelmeztetett, hogy ez a szám tovább nőhet a Muhammadu Buhari nigériai elnök által elindított korrupcióellenes fellépés keretében folytatódó vizsgálattal.

Buhari, aki tavaly vette át az ország vezetését, arra panaszkodott, hogy elődei gyakorlatilag teljesen kiürítették az államkincstárt, és úgy kell új bevételi forrásokat találni, hogy Nigériát jelenleg a kőolajár csökkenése miatt gazdasági válság sújtja.