Clinton és Trump nyert New Yorkban

Donald Trump Holds News Conference In Jupiter, Florida GettyImageRank2 ELECTION
JUPITER, FL - MARCH 08: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a press conference at the Trump National Golf Club Jupiter on March 8, 2016 in Jupiter, Florida. Trump is projected to win the Republican Presidential primaries in Mississippi and Michigan. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump nyerte meg a New York-i előválasztást. Ez fontos győzelem volt mindkét elnökjelölt-aspiránsnak, hiszen ezzel elhúzhattak a versenytársaik elől.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzéseknek megfelelően a republikánus táborban Donald Trump aratott diadalt, a demokratáknál pedig Hillary Clintoné lett a győzelem a keddi New York-i előválasztásokon.

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb New York-i előválasztásaként aposztrofált voksoláson a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyében

Donald Trump 60 százalékos támogatottsággal fölényes győzelmet aratott.

Mögötte messze lemaradva lett második John Kasich ohiói kormányzó, aki a voksok 25 százalékát szerezte meg. Harmadik lett a pár héttel ezelőtt még a "New York-i értékeken" gúnyolódó texasi szenátor, Ted Cruz, aki mellett a választóknak csupán 15 százaléka döntött.

Hillary Clinton szintén nagy arányú győzelmet aratott: az előző nyolc előválasztás nyolc veresége után kedden este 59 százalékos támogatottsággal aratott diadalt. Vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor a voksok 41 százalékát kapta.

Trump stílusa sokat változott

Trump Amerika újjáépítését ígérte, gazdasági fellendülést munkahelyteremtéssel, az Egyesült Államokból kiszervezett munkahelyek visszatelepítésével, és az amerikai hadsereg megerősítését - az ő szavaival: "újjáépítését" - helyezte kilátásba.

Donald Trump a szavazatok 60 százalékával győzött a New York-i előválasztáson Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Az első kommentárok Trump ilyen nagy arányú győzelmét részben annak is tulajdonítják, hogy a milliárdos

jelentős változtatásokat hajtott végre kampánycsapatában,

és stratégiai tanácsadója az egyik legtekintélyesebb szakember, Paul Manafort lett. Amióta Manafort irányítja a kampányt, Trump stílusa nagyon sokat változott: megfogalmazásaiban finomabb lett, beszédei általában politikusabbak és összefogottabbak.

Clinton: Megoldások kellenek

Hillary Clinton családjával együtt jelent meg a pódiumon, és beszédben köszönte meg a támogatást.

- fogalmazott Clinton, aki ugyan nem ebben az államban született, de ez az állam választotta meg őt kétszer is szenátornak, és ma is New York városától nem messze él.

Hilary Clinton szerint nemcsak diagnózis, hanem jó megoldások is kellenek Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Clinton megköszönte híveinek a szenvedélyt és az elszántságot, és azt ígérte, hogy a következő előválasztásokon is "hozza" a győzelmet.

A politikus szerint a New Yorkban elért győzelem arra is bizonyság, hogy "nem elég diagnózist felállítani a bajokról, hanem jó megoldásokat is javasolni kell". Megjegyzésével Clinton a vetélytársára, Bernie Sanders szenátorra célzott.

Fontos győzelmek

A New York-i előválasztások magas tétjét részben az országos elnökjelölt-állító konvencióra megválasztandó delegátusok nagy száma, részben pedig az adta, hogy keddi választási győzelmével

Clinton is és Trump is elrugaszkodhat a mezőnytől.

A demokraták 247, a republikánusok pedig 95 küldöttről döntöttek.