Megtalálta Putyin német ügynökeit

orosz nemzeti gárda Putyin Zolotov
Picture taken on May 24, 2007 in Vienna, shows Russian President Vladimir Putin flanked by the chief of his security service, General Viktor Zolotov (L). Russian President Vladimir Putin on April 5, 2016 announced the creation of powerful new National Guard security force in Russia. The National Guard will answer directly to Putin and tackle terrorism and organised crime, and will be led by interior ministry troop boss Viktor Zolotov, who previously headed Putin's own security detachment. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
A kölni zavargásokat Putyin ügynökei szervezték, állítja egy német újságíró. Szerinte ők indították el a 13 éves kislány állítólagos megerőszakolásáról szóló híreket is, és ők hálózzák be az európai szélsőséges mozgalmakat. Boris Reitschuster szerint Németországban közel háromszáz ügynök várja a Kreml utasításait, feladatuk pedig az, hogy elősegítsék az EU destabilizálását. Az újságíró azt mondja, könyvének állításait titkosszolgálati információkra alapozza.
Vágólapra másolva!

„Az egyik olvasóm azt mondta, hogy eddig fenntartással kezelte a Putyin-kritikákat, de a könyvem gondolkodóba ejtette” – mondta az Origónak Boris Reitschuster. Az Oroszország-szakértőnek számító német újságíró áprilisban jelentette meg „Putyin titkos háborúja; miként destabilizálja Moszkva a Nyugatot" (Putins verdeckter Krieg: Wie Moskau den Westen destabilisiert) című könyvét.

Boris Reitschuster azt állítja, hogy Németországban közel 300 kiképzett orosz ügynök rejtőzködik, közülük többen állami szervezeteknél töltenek be pozíciót. Az újságíró, aki évekig volt oroszországi tudósító, 300 oldalon át fejtegeti, hogy a Kreml beépített ügynökeivel miként zilálja szét a nyugati liberális demokráciákat.

Világhatalmi törekvések

Boris Reitschuster szerző azért tartotta fontosnak megírni a könyvét, hogy megértsük Vlagyimir Putyin motivációit. Szerinte az autokrata irányítás módszereit nem ismerő nyugati társadalmakat

ideje felébreszteni a Csipkerózsika-álmukból.

„Putyint egyetlen ideológia, a hatalom vezérli, aminek a megtartásához

– mondta az Oroszország-szakértő a Die Weltnek.

A könyv szerzőjét halálosan megfenyegették az orosz fővárosban Forrás: reitschuster.de

Összesúgnak a színfalak mögött

A könyvének Németországban és Oroszországban egyaránt felemás a fogadtatása.

– mondta Boris Reitschuster az Origónak.

„Azt is tudom, hogy a színfalak mögött igenis téma lett az írásom, ami jól is van így.”

Az orosz világhatalmi törekvéseknek ment utána a német újságíró Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Agyonhallgatják és lassúak

Reitschuster szerint a német közszolgálati adók agyonhallgatják a könyvét, de ezt a németekre jellemző óvatoskodásnak tudja be.

„Abszurdnak tartom azt a feltételezést, hogy a német csatornák Moszkva-ellenes propagandát terjesztenének. Aki ismeri a német attitűdöt, az tudja, hogy a probléma inkább abból fakad, hogy a németek túl sokáig kotlanak dolgokon” – mondta Boris Reitschuster.

„A német közszolgálati médiát és általánosságban a hatóságokat is bürokratikusság hatja át. Az NDK szétesésének a tudósításakor ugyanúgy fáziskésésben volt a közmédia, mint a kölni vasútállomásnál történt erőszakhullámnál.”

Szerinte a német közmédiában egy közepes áradás Dél-Amerikában nagyobb sajtóvisszhangot kap, mint egy Németország elleni lehetséges támadás.

Reitschuster szerint Kölnt túlóvatoskodta a német közmédia Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mesut Zeyrek

A csodafegyver

Könyvében 2013-ig nyúl vissza, amikor Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, a jelenlegi védelmiminiszter-helyettes meghirdette a hibrid hadviselést.

Geraszimov az orosz stratégiát a jövő hadviseléseként jellemezte.

Az új katonai doktrína felrúgja a hagyományos hadviselés szabályait. A harctéri műveletek a stratégia kisebbik részét teszik ki, és olyan nem katonai eszközök lesznek hangsúlyosak, mint a gazdasági és politikai befolyásszerzés, a propaganda és a titkosszolgálati akciók.

Geraszimov, az oroszok stratégája Forrás: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

Belülről bomlasztanak

Boris Reitschuster szerint a stratégia egyik eleme, hogy orosz titkosszolgálat orosz gyökerekkel rendelkező német állampolgárokat szervezett be.

Az oroszul és németül beszélő férfiakat Oroszországban megtanították fegyverekkel és robbanószerekkel bánni, verekedni és szabotázsakciókat végrehajtani.

A beszervezettek az orosz különleges katonai alakulatok, a Spetsnaz módszereit sajátították el. A kiképzés után visszaküldték őket Németországba, de továbbra is a Kreml irányítja őket. Az ügynökök közül sokan fontos állami szerveknél – a rendőrségben, a hadseregben, az igazságszolgáltatásnál – dolgoznak, esetleg politikai mozgalmakban vállalnak szerepet.

Reitschuster szerint Putyin belülről bomlaszt Németországban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Állításait titkosszolgálati körökből szerzett információkra alapozza, de nyilvánosan elérhető adatokat is felhasznált, mondta Boris Reitschuster, aki szerint elég csak végignézni az elmúlt időszak történéseit, és az apró puzzle-darabok beleillenek a teljes képbe.

A legnagyobb manőver

A szerző Putyin legnagyobb manőverének az oroszok szíriai szerepvállalását tartja. Boris Reitschuster szerint

az orosz elnök mindvégig orránál fogva vezette a nyugati vezetőket.

Sikerült elhitetnie velük, hogy Oroszország nélkülözhetetlen a régió stabilizálásában, amit saját régiós pozíciójának az erősítésére használt fel.

A Kreml azt a Bassár el-Aszad szír elnököt segíti, aki miatt a szír polgárháború kirobbant öt évvel korábban. Katonai szerepvállalásával pedig menekültek tömegeit tereli Európa felé.

Hiába próbálják eltávolítani a szír elnököt, Putyin nem engedi Forrás: MTI/EPA/RIA NOVOSTI/POOL/Alekszej Druzsinyin

A menekültkártya

A szerző szerint az európai szélsőséges politikai pártok soraiba is beépültek a Kreml emberei. A lista hosszú, szerepel rajta a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front, a magyar, a szlovák és a görög szélsőjobboldali szervezetek, de a német bevándorlóellenes AfD és a neonáci Pegida is.

Ezeket a szervezeteket bármikor fel lehet használni egy menekültellenes hisztériakeltésre.

A kölni rendőrség szégyeneként elhíresült szilveszteri molesztálások mögött is a szír és az orosz titkosszolgálat háttérmunkáját sejti egy, a neve elhallgatását kérő neves szociológus.

Az eset után nem volt olyan radikális párt, amely a molesztálási ügyet ne tűzte volna a zászlajára, és ne próbálta volna felhasználni saját pozíciójának az erősítésére.

Köln sok fejfájást okozott a német vezetésnek Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Az orosz propaganda szócsövei

Boris Reitschuster szerint Putyin gazdag fegyvertárból válogathat. Azt állítja, hogy egy Szentpéterváron működtetett kutatóközpont nem más, mint bérkommentelők fedőszervezete. A közel 400 alkalmazott feladata, hogy a Kreml szája íze szerint ferdítsék a médiában megjelenő információkat.

Az oroszok dezinformációs akcióira Marieluise Beck is figyelmeztet. A német Zöldek egyik Kelet-Európával foglalkozó parlamenti képviselője szerint ez tudatosan felépített stratégia.

Nincs más célja, minthogy belülről kikezdje az Európai Uniót.

Egyik ilyen ismert akció volt a német médiában belengetett 13 éves Lisa esete, akit állítólag menekültek erőszakoltak meg. Később kiderült, hogy ez kacsa, de az orosz származású német kislány miatt tüntetések robbantak ki Németországban. Az orosz hírcsatornák pedig váltig állították, hogy a német kormány megpróbálja eltussolni az esetet a menekültek miatt.

A Kreml ura osztja a lapokat? Forrás: RIA Novosti/Alekszej Druzinin

Majdnem az életével fizetett

„Még 2006-ban jelent meg Putyin demokráciája (Putins Demokratie) című írásom. A könyv megjelenése után azt mondták nekem Moszkvában, hogy

– mondta Boris Reitschuster. Szerinte nem azzal szerzett magának ellenségeket az orosz fővárosban, hogy az orosz rendszert kritizálta. Ugyanis túl messzire ment a maffiakapcsolatok feszegetésében.

Szúrta a rendőrség szemét

Úgy érzi, hogy könyve megjelenése után hadjáratot indítottak ellene.

és sorolhatnám, miképp próbáltak félreállítani. Próbáltak lejáratni két rólam megjelent cikkben is. Az egyikben nagyapám állítólagos náci múltját feszegették, a másik arról szólt, hogy pénzt kapok azért, hogy lejárató cikkeket írjak Oroszországról.” Boris Reitschuster 16 évig volt a német Focus moszkvai tudósítója, 2015-ben végleg elhagyta Oroszországot.

Jó kapcsolatot ápolt, többek között, Putyin legnagyobb ellenlábasával, Borisz Nyemcov politikussal és Anna Politkovszkaja újságíróval. Nyemcov és Politkovszkaja azóta már halottak. Sokan úgy gondolják, hogy a Kreml megrendelésére gyilkolták meg őket.