Aláírta Áder János a párizsi klímaegyezményt

Áder János
New York, 2016. április 22. Áder János köztársasági elnök beszél az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én, miután aláírta a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt. A történelmi jelentőségűként értékelt éghajlatvédelmi megállapodás központi célkitűzése a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval két Celsius-fok alatt tartása és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
 Aláírta Áder János köztársasági elnök az ENSZ New York-i székházában pénteken a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt. Áder János három javaslatot tett a célok eléréséért. 
Vágólapra másolva!

A megállapodást 171 ország képviselője írja alá. Elsőként Francois Hollande francia államfő - a klímaegyezmény megszületésének otthont adó ország vezetője - látta el kézjegyével a dokumentumot, majd ábécésorrendben a 171 ország képviselője, köztük több mint hatvan állam- és kormányfő. Az aláírásnál az ENSZ-főtitkár, Ban Kimun mellett ott állt Francois Hollande és Ségolene Royal francia könyezetvédelmi miniszter.

Áder János köztársasági elnök beszél az ENSZ New York-i székházában április 22-én, miután aláírta a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.

Három magyar javaslat

Áder János három javaslatot tett a klímavédelmi célokat mielőbbi eléréséért. Mint mondta, a megállapodás eredményeként érzett öröm jogos, de nem lehet a babérokon ülni, mielőbb cselekedni kell.

A célok megvalósítása érdekében javasolta, hogy az a tíz ország, amely a legtöbb üvegházhatású gázt bocsátja ki, kezdjen mielőbbi konzultációt arról, hogyan csökkentheti a korábban tervezettnél nagyobb mértékben és gyorsabb ütemben a kibocsátást.

Második javaslata a légiközlekedés és a tengeri hajózás kibocsátás-csökkentésére vonatkozott: erről ugyanis Párizsban még nem született megállapodás. Az államfő szerint haladéktalanul be kell fejezni az időközben megkezdett tárgyalásokat a légiközlekedés kibocsátásáról és minél előbb meg kell kezdeni az ilyen jellegű tárgyalásokat a tengeri hajózásról.

Végül Áder János az energiatárolás gondját vetette fel, és kutatási program beindítását javasolta.