Obama az EU-ban tartaná a briteket

OBAMA, Barack
Vágólapra másolva!
Barack Obama szerint az Egyesült Királyság sokkal hatékonyabban tudja felvenni a harcot a terroristákkal, ha az unióban marad. Az amerikai elnök csütörtökön érkezett a szigetországba, hogy tárgyaljon David Cameronnal a britek uniós elhagyási tervéről.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Királyságnak sokkal nagyobb befolyása van a világpolitikára az unión belül, mint azon kívül", - érvelt a Daily Telegraphban megjelent írásában Barack Obama a britek uniós maradása mellett.

Az amerikai elnök szerint a terrorizmus elleni harcban is hatékonyabban tud fellépni a szigetország, ha nem lép ki az EU-ból.

Az USA-nak is számít

Obama az amerikai kormány támogatásáról biztosítatta a szigetországot, amely minden körülmények között számíthat szövetségesére. Az amerikai elnök azonban emlékeztetett, hogy az

Egyesült Királyság az egyik legnagyobb haszonélvezője az uniós tagságnak, ami gazdasági prosperitást hozott az országnak.

„A titkosszolgálatok közötti szorosabb együttműködés és terrorizmus elleni közös fellépésből születő megállapodások is hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez” – írja Obama.

Az Egyesült Államoknak ezért sem mindegy a június 23-i népszavazás eredménye a britek uniós tagságáról.

Obama megérkezik a londoni Stansted repülőtérre április 21-én éjjel Forrás: MTI/EPA/Hannah Mckay

Ne szóljon bele!

Az unió elhagyását támogatók sérelmezték, hogy az amerikai elnök beleszól a szigetország ügyeibe.

Boris Johnson londoni polgármester kétszínűnek nevezte az amerikai elnök véleményét.

A brexitet szorgalmazó Johnson szerint az amerikai kormány elvárja, hogy azt tegyék a britek, amit ők mondanak, de nem tehetik meg azt, amit az amerikaiak megengednek maguknak.

Boris Johnson londoni polgármester a kilépés, Cameron az uniós tagság mellett kampányol Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Három napot marad

Az amerikai elnök csütörtök éjszaka érkezett az Egyesült Királyságba, hogy egyeztessen a britek EU-népszavazásáról. Obama pénteken kezdi hivatalos látogatását. Együtt ebédel II. Erzsébet angol királynővel a windsori uralkodói rezidencián, este pedig Vilmos herceg és Katalin hercegnő fogadja az amerikai elnököt és feleségét.

A két királyi program között tárgyal Obama David Cameron miniszterelnökkel a Downing Streeten.

Az angliai látogatás után az amerikai elnök hétfőn Németországba látogat. Hannoverben tárgyal majd David Cameron brit kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral, Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel és Francois Hollande francia elnökkel Szíriáról.