Puccsot emleget és fenyegetőzik a brazil elnök

Vágólapra másolva!
Puccsot emleget a brazil elnök, miután az ország parlamentjének alsóháza a leváltására szavazott. Dilma Roussef azzal fenyegetőzik: ha tényleg felfüggesztik, akkor eléri, hogy országát is függesszék fel a dél-amerikai államokból álló szövetségben.
Vágólapra másolva!

Puccsnak nevezte Dilma Roussef brazil elnök a leváltására tett törvényhozási kísérletet, s azt ígérte, hogy ha törvényellenesen távolítják el a hatalomból, akkor a dél-amerikai államokból álló Mercosurhoz fordul, hogy függesszék fel Brazília tagságát.

A Mercosuron belül létezik ugyanis egy demokrácia-záradék, amely

lehetővé teszi azon országok tagságának felfüggesztését, ahol eltávolítják a hatalomból a demokratikusan megválasztott kormányt,

ahogy az például Paraguayban történt 2012-ben.

Rousseff elmozdítását viszont a demokratikusan választott törvényhozásban kezdeményezték, mert legutóbbi újraválasztása előtt a gyanú szerint kozmetikázta a költségvetési adatokat.

Az eljárás az elnök szerint minden jogalapot nélkülöz, és egy "puccs minden jegyét magán viseli".

A brazil törvényhozás alsóháza az államfő elmozdítására szavazott, a szenátusban pedig megalakult a kérdéssel foglalkozó bizottság. Ha a szenátus is megszavazza az elnök elmozdítását, az egyébként védettséget élvező államfőt felfüggesztik, bíróság elé lehet állítani, helyét pedig alelnöke veszi át.