A jobbközép SNS nyerte a szerb választásokat

Ahmet Davutoglu Turkish Prime Minister PRESS CONFERENCE Serbia Belgrade Aleksandar Vucic Serbian Prime Minister 2015 SQUARE FORMAT BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 28: Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speaks during a joint press conference with Turkish
Aleksandar Vucic új felhatalmazást akar
Vágólapra másolva!
Bejelentette pártja győzelmét a szerb előrehozott választásokon Aleksandar Vucic, a jobbközép SNS a szavazatok több mint felét szerezte meg. A Vajdasági Magyar Szövetség öt képviselői helyre számít.
Vágólapra másolva!

Bejelentette győzelmét az előrehozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

Aleksandar Vucic, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott.

Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos.

A második helyen - saját méréseik szerint - a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

Vucic: Támogatták az eddigi reformokat

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció 4,7 százalékot ért el.

Aleksandar Vucic szerint a lakosság támogatta kormánya eddigi reformjait Forrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Emin Sansar

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy

és az európai integrációt.

A VMSZ öt képviselői helyre számít

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes,

vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Az egyetlen magyar párt, amely indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, amely az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.