Hivatalos az osztrák szélsőjobb győzelme

Norbert Hofer
Bécs, 2016. április 24. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje ünnepel pártja székházában, Bécsben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Az előzetes eredmények Norbert Hofer 36,40 százalékkal az első helyen végzett. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
A szélsőjobb Szabadságpárt államfőjelöltje, Norbert Hofer nyerte az osztrák elnökválasztás első fordulóját a hivatalos eredmények szerint is. A korábbi, előzetes adatokhoz képest változott a rá leadott szavazatok aránya.
Vágólapra másolva!

Norbert Hoferre, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnökére az elnökválasztáson voksolók 35,1 százaléka szavazott a hivatalos és végleges összesítés szerint. Az előzetes eredmények ennél kicsivel nagyobb arányú, 36,4 százalékos győzelemről szóltak.

Mivel Hofer nem szerzett abszolút többséget, második forduló is lesz.

Ellenfele a a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lesz. Ő 21,3 százalékot ért el az első fordulóban. Ha mindenki rá szavaz, aki az első fordulóban nem Hofert támogatta, megnyeri a választást.

Norbert Hofer az első fordulós győzelmet ünnepli Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A függetlenként induló Irmgard Griss ugyanis 18,9 százalékot szerzett az első fordulóban, a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer 11,3, a néppárti Andreas Khol 11,1 és Richard Lugner építési vállalkozó 2,3 százaléknyi szavazatot gyűjtött be.

A hivatalos eredmény a több mint félmillió levélben leadott szavazat összeszámlálását követően lett meg. A második forduló négy hét múlva lesz, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt indulhat.