Obama: Nincs szükség új falakra Európában

602472133 Horizontal SPEAKER PODIUM PRESIDENT
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Az uniós integráció sorsfordító korszakba érkezett – mondta Barack Obama Németországban, Hannoverben. Szerinte a történelem megmutatja, hogy mindig csak akkor volt haladás, amikor érvényesültek az egymással szembeni nyitottság és az emberi méltóság tiszteletének eszméi.
Vágólapra másolva!

Nem új falakra van szükség, a közös értékekért pedig akkor is ki kell állni, amikor ez nehéz feladatot jelent – mondta az Európát sújtó menekültválságról Barack Obama Németországban, Hannoverben. Az amerikai elnök egy fiataloknak tartott fórumon mondott beszédet.

Európa kezd kételkedni saját magában, és kezdi megkérdőjelezni az utóbbi évtizedek eredményeit"

– mondta Obama. Az ilyen hozzáállás szerinte csak azoknak segít, akik azt mondják, hogy "a demokrácia nem működik", akik a tekintélyelvűség, az intolerancia és a sajtó korlátozásának pártján állnak, és "etnikai vonalak mentén" akarják megszervezni az életet.

Barack Obama szerint nem falakra van szükség Európában Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Véleménye szerint az Európát összetartó erők sokkal nagyobbnak bizonyulnak majd, mint a széthúzó erők. "A szabadságharcosok örökösei vagytok, akiket a sokszínűség kovácsol egységbe, akiket azok az eszmék vezérelnek, amelyek előrevitték a világot, és akik tudják, hogy erősebbek együtt, mint egyedül" – mondta. Hozzátette: Európa számíthat arra, hogy "legerősebb szövetségese és barátja, az Egyesült Államok vállt vállnak vetve áll mellette, most és mindörökké".

Arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Unió a legújabb kori történelem világszerte irigyelt,

kiemelkedő politikai és gazdasági vívmánya.

Azt is bejelentette, hogy a különleges egységek újabb 250 katonáját fogja Szíriába vezényelni. Az Iszlám Államot a szabad világot fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte, és kiemelte, hogy Európának és a NATO-nak is többet kell tennie a terrorszervezet visszaszorításáért.