Szerbiában is bombázott az amerikai légierő leendő főnöke

David Goldfein, tábornok, amerikai légierő
Vágólapra másolva!
David Goldfein tábornokot jelölte az amerikai légierő vezérkari főnökének Ashton Carter védelmi miniszter. A katona képzett pilóta, többször járt bevetésen is. Koszovó fölött egyszer katapultálnia kellett, mert találat érte repülőgépét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátusnak még rá kell bólintania David Goldfein tábornok kinevezésére, de ha ez megtörténik, a háborús veterán lehet az amerikai légierő új vezérkari főnöke. A vadászpilóta mindenesetre elfogadta Ashton Carter védelmi miniszter jelölését, erről ő maga adott ki közleményt. Mark Welsh tábornokot válthatja a poszton, aki 2012 augusztusa óta volt vezérkari főnök.

Goldfeinnek komoly pilótamúltja is van, többek között túlélte, amikor a szerb légvédelem

eltalálta F-16C típusú harci gépét Koszovó légterében.

Az eset 1999. május 2-án történt. Az Egyesült Államok repülőgépei aznap éjjel is szerb célpontok ellen hajtottak végre légitámadást.

David Goldfein tábornok Forrás: U.S. Air Force

A háború abban az évben március 19-én kezdődött: az Egyesült Államok és szövetségesei a szerb hatóságok Koszovóban elkövetett atrocitásai miatt kezdték bombázni az országot.

Goldfein gépe azért zuhant le, mert a szerb légvédelem egyik föld-levegő rakétája felrobbant a közvetlen közelében. A pilóta ejtőernyővel az akkor még Szerbiához tartozó Koszovó területén ért földet.

Goldfein két órát tartózkodott ellenséges területen,

végül egy helikopteres mentőegység vitte ki az országból.

A leendő vezérkari főnök az iraki Sivatagi Vihar hadműveletben is részt vett pilótaként. Több mint 4200 repült óra van a háta mögött, F-16-oson kívül lopakodóval is járt bevetésen.