Ismét a lengyeleknél vizsgálódik a Velencei Bizottság

Az Európai Bizottság vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről
Az Európai Bizottság vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről
Vágólapra másolva!
A Velencei Bizottság küldöttsége újabb lengyelországi látogatásra érkezett csütörtökön, az Európa Tanács szakértői testületének öt tagja ezúttal a rendőrségi törvénynek az év elején elfogadott, elektronikus megfigyelésre vonatkozó módosításáról tájékozódik.
Vágólapra másolva!

A látogatás kétnapos, a szakértők Mariusz Kaminskivel, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterrel, a belügyi és az igazságügyi minisztérium tisztségviselőivel, az ombudsmannal, a főügyészség, az ügyvédi kamara, valamint a civil szervezetek képviselőivel találkoznak és a lengyel parlamentben is látogatást tesznek.

A Velencei Bizottság egy korábbi küldöttsége februárban látogatott Lengyelországba. Az akkor a lengyel külügyi tárca meghívására érkező szakértők az alkotmánybíróság helyzetéről értekeztek, majd a márciusban kiadott jelentésben azt a véleményt fogalmazták meg, hogy

az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot.

Az Európai Bizottság vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az újabb vizsgálat tárgyát képző törvénymódosítást azért fogadta el a lengyel parlament, mert a lengyel alkotmánybíróság 2014 júliusában

alkotmányellenesnek találta a jogszabály korábbi változatának az elektronikus megfigyelésre és adatrögzítésre vonatkozó előírásait.

A testület azt is előírta, hogy a törvény szabja meg a megfigyelés időtartamának felső határát, mivel a jogszabály előző változata ezt nem tartalmazta. A jogszabály új változata legfeljebb 18 hónapi időtartamra engedélyezi az operatív megfigyelést.

A törvénymódosítást az ellenzék, a jogász- és civil szervezetek bírálták, többek között azzal érvelve, hogy az új előírások lehetővé teszik a megfigyelt személy által felkeresett honlapok címeinek, valamint a keresőprogramba beírt kulcsszavaknak és a használt e-mail címeknek a rögzítését.

Az említett adatok eddig is elérhetőek voltak a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok számára, de csak a rendszergazdához benyújtott írásos kérvényre, ugyancsak írásos válaszlevélben.

A törvénymódosítás lehetővé teszi a lekért adatok online elérhetőségét.

Az elektronikus levelezés tartalma továbbra is csak bírósági engedély alapján hozzáférhető.

A Velencei Bizottság küldöttsége tisztán munkajellegűnek tartja újabb lengyelországi látogatását, ezért a tervek szerint nem nyilatkozik a sajtónak. A vizsgált jogszabályról szóló bizottsági jelentés elfogadása a testület legközelebbi, június 10-én kezdődő plenáris ülésen várható.