Politico: Orbán az EU egyik legbefolyásosabb vezetője

EU csúcstalálkozó, Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 25. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezőben a tanácskozás első napján, 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Hatodik helyen szerepel Magyarország a Politico listáján, amely azt összesíti: mennyire befolyásos egy-egy uniós tagállam Brüsszelben. A lap szerint Orbán Viktor az egyik legnagyobb hatású uniós vezető, nagykövetével azonban már akadnak gondok. 
Vágólapra másolva!

Érdekes listát készített a Politico brüsszeli kiadása arról, mekkora befolyása van egy-egy tagállamnak az Európai Unió legfontosabb döntéseit hozó tanácsban. A politikai magazin két tényezőt vett figyelembe: mekkora hatalma van az adott ország vezetőjének, és mekkora a brüsszeli nagykövetének. A valóságban ők ketten azok, akik a legnagyobb befolyással lehetnek az uniós politikára.

Orbán Viktor befolyásolja az uniós csúcstalálkozókat a Politico szerint Forrás: MTI/Európai Néppárt/Stephanie Lecocq

Csúcstalálkozó és háttérmunka

Brüsszelben az állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök évente többször is összegyűlnek az uniós csúcstalálkozókon. A görög csőd és a menekültválság miatt tavaly és idén is a megszokottnál jóval több uniós csúcsot hívtak össze, így a tagállamok vezetőinek befolyása is nőtt.

A háttérmunkát ugyanakkor minden esetben az Európai Unióhoz delegált tagállami nagykövetek, Magyarország esetében jelenleg Várhelyi Olivér végzi. A szakember tavaly ősz óta vezeti a brüsszeli állandó képviseletet, elődje Györkös Péter volt. A diplomaták munkája nélkülözhetetlen, gyakorlatilag

ők képviselik a magyar kormányt Brüsszelben,

előkészítik az uniós csúcsokat, és megtárgyalják a háttérben a készülő uniós törvényeket.

Erősödő Orbán

Egy-egy ország befolyása lényegében azon múlik, hogyan tud együttműködni a tagállam vezetője és a nagykövet. A jelek szerint Magyarországon nem is olyan rosszul, de ez főleg Orbán Viktornak köszönhető. A 28 tagállamot és Törökországot elemző listán hazánk – azaz Orbán Viktor és Várhelyi Olivér párosa –

a hatodik helyet szerezte meg

a Politico szerint. Az első hely Németországnak jutott, a második az Egyesült Királyságé, a harmadik pedig Franciaországé. Magyarországot rajtuk kívül Olaszország és kakukktojásként Törökország előzi meg. Az utolsó hely Luxemburgnak és Horvátországnak jutott.

Zoran Milanovic horvát kormányfő és Orbán Viktor az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén. Középen Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet vezetője Forrás: MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi

A lista elkészítésében több kritériumot vizsgáltak. A vezetők esetében megnézték például, stabil-e a kormányzásuk, következetes álláspontot képviselnek-e, okoznak-e politikai problémát az unióban, vagy éppen uralják-e nyilatkozataikkal a csúcstalálkozókat. A nagyköveteknél azt nézték, konzultálnak-e velük a kollégáik, milyen korábbi tapasztalataik vannak, és milyen a kapcsolatuk a miniszterelnökkel.

Nagyköveti problémák

A Politico szerint Magyarország esetében Várhelyi Olivér a gyenge pont. Mint írják: Orbánnak van hosszú távú stratégiája, és sokszor nála nagyobb súlycsoportúakra csap le,

erről viszont néha a nagykövete értesül utoljára.