Eldurvult a párizsi tüntetés

SQUARE FORMAT FRANCE, Paris : Participants clash with French anti-riot police during a demonstration against the government's proposed labour reforms in Paris on April 28, 2016. Protesters clashed with police in Paris and western France on April 28 as wor
Békés tüntetésnek indult
Vágólapra másolva!
Péntekre virradó éjjel Párizsban 27 embert előállítottak, és közülük 24-et őrizetbe vettek, mert kirakatokat törtek be, gépkocsikat gyújtottak fel, és megdobálták a rendőröket, miután a Nuit debout, Talpra éjjel! elnevezésű térfoglaló mozgalom rendezvénye véget ért a République téren. A rendőrök hajnali fél 2-kor kezdték oszlatni a téren azt a több száz embert, akik nem voltak hajlandók távozni az éjfélig engedélyezett nagygyűlés után.
Vágólapra másolva!

"Fél 4-ig dobálták a rendőröket. Nincs egyetlen sérült, sem a rendőri oldalon, sem a tüntetők között" - közölte péntek reggel a prefektúra. Az őrizetbe vett 24 ember ellen viszont eljárás indul. Miközben a téren csütörtök este az egy hónapja minden este megszokott vitafórum zajlott több száz ember részvételével a demokrácia működéséről, a prefektúra közleménye szerint este 11 órakor egy 150 fős csoport megpróbálta elhagyni a teret, amelyet körbezártak a rendőrök. A tömeg ekkor kezdte el dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Az oszlatás fél 2-kor kezdődött meg, ekkor a rendőröket ismét megdobálták. Miután a teret fokozatosan teljesen kiürítette a rendőrség, a tömeg a szomszédos utcákba szorult, és itt két autót és két motort felgyújtottak.

Békés tüntetésnek indult Forrás: AFP/Citizenside/Mannone Cadoret

Betondarabokkal dobálóztak

Az elmúlt napokban a közösségi oldalakon szélsőséges csoportok arra hívtak fel, hogy "jobban el kell foglalni a teret barikádokkal" a munkajogi reform elleni csütörtöki tüntetések után. Az esti összetűzések előtt egyébként már délután több fiatal megjelent a tér körül, és üveggel, valamint a tér kövezetéből kiemelt betondarabokkal dobálta meg a helyszínt biztosító csendőröket és rendőröket, akik megpróbálták a térre érkezők és távozók közül kiszűrni a rendbontókat.

500 ezren tiltakoztak

Csütörtökön egyébként Franciaország több városában komoly zavargások kísérték a munkajogi reform ellen meghirdetett tüntetéseket. Az összecsapásokban megsebesült 24 rendőr, közülük hárman igen súlyosan, 124 embert őrizetbe vettek. A rendőrség szerint Párizsban mintegy 300 álarcot viselő rendbontó csapott össze a rendőrökkel, miközben 17 ezren békésen vonultak fel a különböző helyszíneken. Az egyik szakszervezet szerint országosan 500 ezren tiltakoztak.