Hatszáz menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből

menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál
Vágólapra másolva!
Több száz menekültet mentettek ki Líbia partjainál olasz, spanyol és német hajók. Január és március között húszezren keltek útra az észak-afrikai országból, kétszer annyian, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Mintegy hatszáz embert mentett ki a Földközi-tengerből Líbia partjainál az olasz parti őrség az elmúlt huszonnégy órában - közölte az olasz parti őrség parancsnoksága.

Menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál Forrás: AFP/Haditengerészet

Egy 121 embert szállító gumicsónaknak egy olasz hadihajó sietett a segítségére, további négy, migránsokat szállító hajó utasait spanyol és német hajók mentették ki a nyílt tengeren bajba jutott vízi járművekről.

Líbián át Olaszországba

A migránsokkal teli csónakok és hajók mindannyian Líbiából indultak útnak Dél-Olaszország felé, de alig értek a nyílt tengerre, vészjelzést adtak le. A migránsok egy része pénteken érkezik meg a dél-olaszországi kikötőkbe, ahol regisztrálni fogják őket.

Ezzel egy időben a szicíliai Trapaniba megérkezett az a 245 fős csoport, amelynek tagjait a péntekre virradóan mentették ki a Szicíliai-szorosban. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról, Nigériából, Ghánából és Guineából indult el először Líbia, majd innen Olaszország felé.

Belehúztak az emberkereskedők

Az idei évben január és március között majdnem

húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra,

majdnem kizárólag Líbiából és Egyiptomból, majdnem kétszer annyian mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A migránsok majdnem kivétel nélkül afrikaiak.

A Földközi-tengeren uralkodó rendkívül jó idő is segíti a tengeren való átkelést, de az olasz hatóságok

a létszámnövekedést elsősorban a líbiai politikai helyzettel magyarázzák.

Az emberkereskedők ugyanis folyamatosan indítják útnak a migránsok csoportjait attól tartva, hogy a líbiai nemzeti egységkormány megalakulását követően előbb-utóbb stabilizálódhat az ország helyzete, vagy egy esetleges nemzetközi katonai fellépés megakadályozhatja az átkelést.

A németek aggódnak

A német kormány attól tart, hogy egyre több migráns próbál meg Líbiából a Földközi-tengeren átkelve, Olaszországban partot érve eljutni Európába a nyáron - erről beszélt Thomas de Maiziere német belügyminiszter, miután tárgyalt osztrák kollégájával, Walter Sobotkával.

Sajtóértekezletükön mindketten hangsúlyozták, hogy

és jobban védenie déli tengeri határait.

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal nem fog ismét megnyílni, hogy a migránsok Németország és Európa többi része felé indulhassanak.