Újabb történelmi látogatás Havannában

diplomacy Horizontal Britain's Foreign Secretary Philip Hammond (4-L) shakes hands with his Cuban counterpart Bruno Rodriguez (C-R) at the Foreign Affairs Ministry in Havana on April 28, 2016. Hammond arrived in Cuba on Thursday in the first such visit si
Philip Hammond és Bruno Rodriguez kézfogása
Vágólapra másolva!
Kubába érkezett helyi idő szerint csütörtökön Philip Hammond brit külügyminiszter; hasonló látogatásra 1959 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Hivatalos források szerint a tárcavezető utazásának célja, hogy a felek megvitassák a két ország közötti együttműködés lehetőségét a pénzügyi szolgáltatások terén, az energiaügyekben, valamint a kultúra és az oktatás területén.

Philip Hammond és Bruno Rodriguez kézfogása Forrás: AFP/Adalberto Roque

Hammond közleményében azt írta, az 1959-ben lezajlott kubai forradalom óta elsőként a szigetországba látogató brit külügyi tárcavezetőként lehetősége nyílik arra, hogy tájékozódjon arról, mit gondol Kuba az aktuális kihívásokról, és hogyan látja a jövőjét. A minisztérium tájékoztatása szerint a brit tárcavezető kubai kollégájával, Bruno Rodriguezzel és a kubai kabinet más tagjaival találkozik. Ezenfelül aláírják a szigetország adósságainak átstrukturálásáról szóló megállapodást.

Érzékeny témákról is beszélnek

Hammond a tervek szerint olyan politikailag érzékenyebb témákat is érint a megbeszéléseken, mint az emberi jogok vagy a kereskedelem helyzete, valamint a például a zikavírus okozta egészségügyi problémák. A brit tárcavezető a tervek szerint találkozik a kubai civil társadalom képviselőivel is.
Barack Obama amerikai elnök március végén ugyancsak történelmi látogatást tett Havannában: személyében először járt hivatalban lévő amerikai elnök a karibi szigetországban a kubai forradalom 1959-es győzelme óta.