Visszaküldik Horvátországba a regisztrált migránsokat

Refugees Slovenia Zagreb asylum-seekers TRAIN Migrant crisis European migrant crisis 2015 SQUARE FORMAT ZAGREB, SLOVENIA - OCTOBER 18: Refugees are seen on the window of a train after arriving in Zagreb, Slovenia on October 18, 2015. Refugees fleeing war
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
A zágrábi menekültközpontban háromszáz bevándorló tartózkodik, közülük ötvenet Szlovéniából, Ausztriából, Svédországból, Svájcból, valamint Norvégiából toloncoltak vissza Horvátországba a dublini egyezmény értelmében.
Vágólapra másolva!

A Vecernji List című horvát napilap hétfőn arról cikkezet, hogy az említett illegális bevándorlók több hónapot is eltöltöttek egy-egy nyugat-európai országban, majd miután ott elutasították menedékjogi kérelmüket, a hatóságok alkalmazták a dublini rendeletet, és visszaküldték őket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére.

Sokan várnak még visszatoloncolásra

A cikk szerzője többekkel is beszélt közülük, akik elmondták: Svédországban sokan várnak még arra, hogy visszatoloncolják őket Horvátországba, ahol először kerültek nyilvántartásba. Az illegális bevándorlók a migránshullámmal érkeztek Európába. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 800 ezer Közel-Keletről érkező bevándorlót regisztráltak.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Anadolu Agency/Stipe Mayic

Elégedetlenek az ellátással

A zágrábi menekültközpontban szír, iraki, afganisztáni és iráni bevándorlók várják menekültkérelmük elbírálását. Nemrég tüntetést is szerveztek: nem megfelelő életkörülményeikre, valamint

kilátástalan jövőjükre panaszkodtak.

Szerintük ehetetlen élelmet szolgálnak fel nekik, nincs lehetőségük orvosi ellátásra, nyelvtanulásra, továbbá gyermekeik iskoláztatására, és nagyon kevés a pénz is, amit kapnak (13 ezer forint havonta). A belügyminisztérium közleményben cáfolta a migránsok vádjait.

Volt, aki dicsérte Horvátországot

Az ellátást illetően különbözik a migránsok véleménye. A cikk szerzője beszámolt arról, hogy míg egyesek továbbra is azt állították, katasztrofális körülmények között élnek, mások dicsérték Horvátországot, és emiatt

a két tábor között majdnem verekedést tört ki

az újságíró jelenlétében. A múlt héten Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa Horvátországi tartózkodása alatt ellátogatott a menekültközpontba, és felhívta a horvát kormány figyelmét, hogy új befogadóközpontok létrehozására van szükség, mert a meglévők túlzsúfoltak.