Svájc is kerítést építene

Interrail
A svájci Alpokba is el lehet vonatozni
Vágólapra másolva!
Ausztria és Magyarország példáját követve az alpesi ország is szeretne szögesdrótot az országa határára. A jobboldali Svájci Néppárt menekültinváziótól tart, ha Ausztria is bezárja a kapuit.
Vágólapra másolva!

Szögesdrót kerítés építését sürgeti az euroszkeptikus Svájci Néppárt az osztrák–svájci zöldhatárra – írja a Die Presse osztrák napilap. Andreas Glarner a párt menekültügyekért felelős képviselője attól tart, ha Ausztria lezárja a menedékkérők előtt a határait, akkor a kis alpesi ország felé fogják venni az irányt.

Ha a többieknek lehet

Franciaország már bezárkózott, a balkáni útvonalat lezárták, Ausztria is a határainak a lezárására készül. Emiatt Glarner attól tart, hogy

az Olaszország felől érkező menekültek Svájcba fognak beözönleni.

"Egyedül a szíriaiak az igazi menekültek. Ők azok, akik az életüket mentik" – mondta Glarner. Szerinte az Iszlám Állam terrorja elől mindössze a migránsok 12 százaléka menekül, de még ők is egy biztonságos harmadik országból érkeznek. A svájci politikus ezzel a kijelentésével Olaszországra célzott.

Menekültek készenlétben Líbia és Tunézia határán Forrás: AFP/Joel Saget

Ausztria is olaszokra mutogat

A menekültválság miatt az osztrák kormány több határszakaszon is szigorít. Az osztrák vezetés április 27-én jelentette be, hogy az Ausztriát Olaszországtól elválasztó Brenner-hágón június elsejétől határellenőrzést vezet be.

A határra tervez még egy négy méter magas és 370 méter hosszú kerítést, amit akkor húz fel, ha nem jut dűlőre az olasz vezetéssel a menekültkérdésben, akiket azzal vádol, hogy

átengedik a menekülteket a szomszédos Tirolba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) jelentése szerint legkevesebb 200 ezer migráns akar Líbiából Olaszországon keresztül bejutni az unióba. De nem kizárt, hogy ez a szám eléri az egymilliót.