A török vízumkényszer eltörlését javasolja az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot az Európai Bizottság - jelentette be szerdán Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.
Vágólapra másolva!

Timmermans hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Az alelnök elmondta, Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül. "Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor

- mondta Timmermans.

Nincs alternatíva

A döntés még egyáltalán nem jelenti azt, hogy június végétől a törökök szabadon utazhatnak a schengeni övezetbe. Nem utolsósorban azért, mert az unión belül is rengetegen gondolják: nem szabad ekkora engedményt tenni egy olyan országnak, ahol nem tartják be az emberi jogokat. A gond csak az, hogy jelenleg nincs más alternatíva a menekülthullám megállítására.

Itt írtunk részletesen a vízumkényszer eltörlésének hátteréről.