Ausztráliát is elérte egy migránsokat szállító hajó

Vágólapra másolva!
Két év után először érte el Ausztrália területét egy menedékkérőkkel teli hajó; a migránsok az Indiai-óceánon található Kókusz-szigeteket közelítették meg.
Vágólapra másolva!

A hajó mindössze 500 méterre volt az egyik szigettől, mikor a hatóságok hétfőn felfigyeltek rá. Az ausztrál bevándorlásügyi minisztérium nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Ausztráliában a menedékkérők száma jelentősen esett azután, hogy

a kormány szigorú menekültügyi törvényeket vezetett be,

amelyek az ausztrál partokhoz beérkező hajók tengerre való kivontatását is magukban foglalják.

Nem kérnek a migránsokból

Ausztrália egyetlen elfogott migránst sem lát szívesen területén, és inkább a környező szigetállamokba, Nauru és Pápua Új-Guinea területén található központokba szállíttatja őket. Az ausztrál kormány veszélyesnek tartja a menedékkereső emberek útját a tengeren, és azt állítja, hogy különféle bűnszövetkezetek felügyelik azt, ezért kötelességének tartja megállítani az érkező hajókat.

A bírálók szerint az ország menekültpolitikája faji indíttatású,

és rossz fényt vet Ausztráliára. Az elmúlt időszakban két menedékkérő gyújtotta fel magát Nauru szigetállam területén, egyikük, egy 23 éves iráni férfi belehalt sérüléseibe, míg másikuk, egy 21 éves szomáliai férfi életveszélyes állapotban van.

Bezárják a bevándorlóközpontokat

Peter Dutton bevándorlási miniszter kedden bejelentette: 17, illegális bevándorlók számára létrehozott központot zárnak be Ausztrália szárazföldi területén. Dutton nem sorolta fel tételesen, mely létesítményekről van szó, és egyes források szerint nincs is ennyi intézmény a kontinensen. Maga a bevándorlási és határvédelmi hivatal is csak 10 központot sorolt fel honlapján.

Tétlenek

A döntés tovább nehezítheti Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök kormányának amúgy sem könnyű helyzetét. A kabinet egyelőre azt sem tudja, mit kezdjen azzal a 850 menekülttel, akik jelenleg a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten található központban élnek. A pápua új-guineai legfelsőbb bíróság a múlt héten ugyanis úgy döntött: a tábor illegálisan üzemel az ország területén. Ezután Lucas O'Neil helyi kormányfő bejelentette, hogy bezárja a létesítményt. Canberra kizárta, hogy a központ lakóit Ausztrália területén helyezzék el. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 2013-ban alig több mint 30 ezer menekült élt Ausztrália területén. Ez 1,4 menekültet jelentett ezer ausztrál állampolgárra vetítve. Összehasonlításképpen: Németországban a menekültválság következtében jelenleg ezer állampolgárra nagyjából 13,6 migráns jut.