Szinte biztos, hogy Trump elnökjelölt lesz

politics election Horizontal Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the Orange County Fair and Event Center, April 28, 2016, in Costa Mesa, California. 
Trump is vying for votes in the June 7 California primary el
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the Orange County Fair and Event Center, April 28, 2016, in Costa Mesa, California. Trump is vying for votes in the June 7 California primary election in hope of narrowing the gap to the 1,237 delegates needed to win the Republican presidential nomination. / AFP PHOTO / DAVID MCNEW
Vágólapra másolva!
Donald Trump üzletember nagy fölénnyel megnyerte a republikánus előválasztást Indiana államban. Egyik ellenfele, Ted Cruz szenátor erre bejelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. A Republikánus Párt elnöke szerint Trump lesz a jelöltjük. A demokratáknál Bernie Sanders szenátor legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert.
Vágólapra másolva!

Trump az 57 küldöttből legalább 45 támogatását megszerezte Indianában, ezzel ő nyert abban az amerikai államban. A további mandátumok megoszlása még kérdéses, de az exit pollok szerint a második Ted Cruz szenátor, a harmadik John Kasich ohiói kormányzó lett.

Donald Trump győzelme azt is jelenti, hogy nagyon valószínűvé vált:

ő képviseli a pártot a novemberi elnökválasztáson.

Pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Így republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

"Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, de ez az út most lezárult" - közölte hallgatóságával Cruz egy indianapolisi pártgyűlésen.

Donald Trump novemberben megmérettetheti magát Forrás: AFP//David Mcnew

Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. "Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. Megverjük Hillary Clintont" - mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy

elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz.

Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.

Clinton most vesztett, de az esélyei jobbak Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A demokrata párt is előválasztást tartott Indiana államban, ahol Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont.

Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi, tehát a volt külügyminiszter esélyei sokkal jobbak.