Három új hadosztállyal válaszolnak az oroszok a NATO-nak

orosz hadsereg
Russian soldiers march through Red Square during the Victory Day military parade in Moscow on May 9, 2015. Russian President Vladimir Putin presides over a huge Victory Day parade celebrating the 70th anniversary of the Soviet win over Nazi Germany, amid a Western boycott of the festivities over the Ukraine crisis. AFP PHOTO / POOL / HOST PHOTO AGENCY RIA NOVOSTI / AFP / HOST PHOTO AGENCY RIA NOVOSTI / -
Vágólapra másolva!
Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését - erősítette meg szerdán Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Sojgu elmondta, hogy az új egységek elhelyezkedésének előkészítése már elkezdődött. A tárcavezető először januárban jelentette be, hogy

három, egyenként mintegy 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül az ország nyugati területein.

Később kiderült, hogy nyugaton, a szmolenszki és a voronyezsi körzetben kettő fog közülük állomásozni, egy pedig délen, Rosztov-na-Donuban.

Győzelem Napi menet Moszkvában Forrás: AFP/-

Az orosz haderőnöveléssel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Monsban, a szervezet főhadiszállásán kifejtette: mindez egy évek óta megfigyelhető sémába illeszkedik. Oroszország 2000 óta reálértékben megháromszorozta védelmi kiadásait, egyre fejlettebb haditechnikát hozott létre, számos hadgyakorlatot hajtott végre, és egyre jelentősebb haderőnövelést vitt véghez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

Oroszország kész volt katonai erőt alkalmazni Európában egy független állam, Ukrajna ellen,

illegálisan bekebelezve a Krímet és destabilizálva Kelet-Ukrajnát. A főtitkár szerint ezekre a lépésekre kellett a NATO-nak válaszolnia. Reagálnia kellett egy olyan Oroszország magatartására, amely egyre terjeszkedőbb, s amely egyre hajlamosabb katonai erőt bevetni, hogy a második világháború után először megváltoztassa az Európán belüli határokat - hangsúlyozta Stoltenberg. A NATO-nak ezért kellett megerősítenie jelenlétét az orosz határ mentén - tette hozzá.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyébként azt is elmondta, hogy a parancsnokságoknál és csapatoknál a téli időszak hadgyakorlatainak eredményeképpen megállapítást nyert, hogy az orosz fegyveres erők minden stratégiai irányban készek a kitűzött feladatok végrehajtására. Elmondta, hogy az említett periódusban mintegy 1300 gyakorlatot tartottak, 35 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Szavai szerint 3 ezer repülőgép személyzete készült fel arra, hogy bármely napszakban és nehéz időjárási körülmények között harci feladatokat hajtson végre, a haditengerészetnél mintegy 240 felszíni és víz alatti hajóegység harckészültségét biztosították, a légideszant-egységek pedig 78 ezer ejtőernyős ugrást hajtottak végre, a többi között az Észak-sark térségében is.