Tárgyal Hegyi-Karabahról az örmény parlament

Hegyi-karabahi szakadár katonák felvonulása egy 2012-es katonai parádén Nagorny-ban, Hegyi-Karabah, Azerbajdzsáni Örmény konfliktus
Vágólapra másolva!
A jereváni kormány azeri figyelmeztetések ellenére csütörtökön jóváhagyta a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló törvényjavaslatot, az örmény parlament elé utalva a kérdést.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki képviselők nyújtottak be törvénytervezetet Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről, az örmény kormány pedig támogatta azt, hogy a parlament elé kerüljön a javaslat. Az ország törvényei szerint minden parlamenti törvényjavaslathoz szükséges a kormány előzetes jóváhagyása.

Nem sietik el

Ugyanakkor Arszen Babaján, a parlament sajtó- és társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetője közölte: a javaslatot egyelőre nem vették fel a törvényhozás május 10-én tervezett rendkívüli ülésének napirendjére.

Az örmény kormány csütörtökön tett javaslatot a rendkívüli parlamenti ülésre, amelyen egy sor gazdasági törvénytervezetet készülnek megvitatni.

Az örmény ellenzék már korábban is tett Hegyi-Karabah elismerését célzó indítványokat,

azonban a jereváni kormány mindig azzal az indokkal utasította el őket, hogy egy ilyen lépés megzavarhatja a konfliktus rendezését célzó tárgyalásokat, amelyek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok elnöklete alatt folynak.

Hegyi-karabahi szakadár katonák felvonulása egy 2012-es katonai parádén Nagorny-ban Forrás: AFP/Karen Minasyan

Savars Kocsarján korábban még úgy nyilatkozott a csütörtöki kormányüléssel kapcsolatban, hogy "a napirendi pontok között nem a Hegyi-Karabah függetlenségének elismerését célzó törvényjavaslat jóváhagyása, hanem egy kormányhatározat meghozatala szerepel".

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és

nyilvánította magát függetlennek.

A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel.

Azerbajdzsán figyelmeztet

Azerbajdzsán kormánya már korábban figyelmeztette az örmény kabinetet, hogy nem venné jó néven, ha Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről tárgyalnának. A hét elején Hikmet Hajiyev, a bakui külügyi tárca szóvivője kijelentette: "Az Azerbajdzsán megszállás alatt lévő területein önhatalmúlag kikiáltott rezsim Örményország általi elismerése azt jelentené, hogy Jereván véget vet a minszki folyamatnak. Ebben az esetben a minszki csoportnak nem lenne többé mandátuma a tárgyalások folytatására" - tette hozzá.

Április elején az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah területén szokatlan hevességű harcok robbantak ki. Azóta a konfliktusban legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.