Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná Putyint

Putyin népszerűség
A girl poses with a cardboard figure of President Vladimir Putin during a rally of the pro-Kremlin youth group Young Guard outside Red Square in the center of Moscow, 03 October 2007. Thousands of teens showed up at the meeting to kick off the vote drive for Russia's upcoming parliamentary elections. The cardboard figures represent President Vladimir Putin (L) and Parliament Speaker Boris Gryzlov (R). AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV / AFP / DMITRY KOSTYUKOV
Vágólapra másolva!
Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná Putyint - derül ki egy felmérésből. Az orosz elnök támogatottsága nem csak a kormánypártiak körében magas, a liberálisok, a kommunisták és parlamenten kívüli ellenzéki pártok hívei is rá szavaznának.
Vágólapra másolva!

Az oroszok 84 százaléka a gazdasági válság ellenére is úgy gondolja, hogy a 2018-as elnökválasztáson újraválasztaná Vlagyimir Putyint - derült ki az orosz Civil Társadalom Fejlesztési Alapítvány (FoRGO) jelentéséből.

Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná putyint Forrás: AFP/Dmitry Kostyukov

A Putyin többsége: struktúra, dinamika és politikai preferenciák című jelentés a FoRGO-nak a VCIOM állami közvélemény-kutató intézettől megrendelt felmérésén alapul, amely szerint a megkérdezettek

82 százaléka helyesli azt, amit Putyin tesz

és 84 százalék úgy gondolja, hogy újraválasztaná őt.

A kommunisták és a liberálisok is szeretik

A felmérés szerint

noha ebből a pártból 96 százalék tartja jónak, amit csinál és ugyanennyien nem elleneznék, ha ő maradna a Kremlben 2018 után is.

A kommunisták között politikájának támogatottsága 76, az újabb államfői mandátumáé pedig 79 százalék. A liberális demokratáknál ez az arány 69, illetve 76, a szocialista Igazság Oroszország esetében pedig 77, illetve 87 százalék.

Putyin támogatottsága a parlamenten kívüli ellenzéki pártok híveinek körében is erős.

Ebben a közegben 64 százalék támogatja, amit tesz és ugyanennyi nem zárkózik el attól, hogy rá adja a voksát.

Putyin többsége a nagyvárosokban erősebb mint vidéken. Moszkvában és Szentpéterváron 87 százalék támogatja az irányvonalát és 89 százalék adná le rá ismét a voksát. A nőknél ez az arány 83-85, a férfiaknál 81-82 százalék.

Nem bíznak benne, de újraválasztanák

Március végén a független Levada közvélemény-kutató központ arra a megállapításra jutott, hogy egy év leforgása alatt

viszont megszaporodott azok száma, akik ismét őt választanák meg.

A Levada felmérése szerint a Putyint újraválasztani kész oroszok aránya a tavalyi 57-ről csaknem kétharmadra, 65 százalékra nőtt.