Az al-Kaida is iszlám állam alapítására készül Szíriában

al-Nuszra front harcosai
Members of jihadist group Al-Nusra Front take part in a parade calling for the establishment of an Islamic state in Syria, at the Bustan al-Qasr neighbourhood of Aleppo, on October 25, 2013. The conflict in Syria, which erupted after President Bashar al-Assad launched a bloody crackdown on Arab Spring-inspired democracy protests, is believed to have killed more than 115,000 people. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI
Vágólapra másolva!
Az al-Kaida szíriai tagszervezete, a Nuszra Front szép csöndesen erősödik a nagy rivális, az Iszlám Állam árnyékában, és saját „kalifátus” létrehozására készül – figyelmeztetnek Közel-Kelet-szakértők, akik szerint immár az előbbi jelenti a nagyobb fenyegetést.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint az al-Kaida ügyesen kihasználja, hogy a nemzetközi közösség minden figyelme az Iszlám Államra irányul. Szíriai tagszervezete az öt éve tartó polgárháború alatt folyamatosan bővítette hatalmi bázisát, beolvasztott több rivális hadurat.

Akárcsak Jemenben és Maliban,

a hosszú távú stratégia itt is egy iszlám emirátus létrehozása

– írta a Foreign Policy című lapban Charles Lister, a Middle East Institute szakértője.

A Nuszra Front az Iszlám Államnál is vonzóbb a fiatalok számára Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Katasztrofális következmények

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek gyakorlatilag a Nuszra Fronttal – Lister szerint az al-Kaida „leghatékonyabb és legsikeresebb tagszervezetével – kell megküzdenie a Szíria fölötti befolyásért.

„E harc figyelmen kívül hagyásának vagy elvesztésének potenciálisan katasztrofálisak a következményei” – figyelmeztet a szakértő.

A Nuszra Front Idlib tartományban tervezi létrehozni az iszlám emirátust

– egyelőre nem tudni, hogy ez mikor sikerül majd. A szervezetet kizárták a februárban megkötött tűzszüneti egyezményből, mert szerepel a terrorszervezetek nemzetközi listáján – így nem is köti semmi a kezüket.

A Nuszra Front meg is indított egy új offenzívát Aleppo tartományban.

A tűzszünet ellenére offenzívát indítottak Aleppo tartományban Forrás: AFP/Baraa Al-Halabi

Közös ellenség

Bár a szíriai dzsihádisták nem támogatják az emirátus létrehozását, a közös ellenség – az Aszad-kormányzat – nem csupán őket, de még a mérsékelt lázadókat is arra kényszeríti, hogy együttműködjenek a Nuszra Fronttal.

Ha a Nyugat sürgősen nem erősíti meg és fegyverezi fel a mérsékelt erőket, akkor azzal a Nuszra Front kezére játszik – írta a szakértő a brit Independentnek.

A front adja a legjobb esélyt a bosszúra Forrás: AFP/Fadi Al-Halabi

Vonz a pénz

A Nuszra Front pénzzel igyekszik magához csábítani a fiatal szíriai férfiakat. A londoni International Alert jótékonysági szervezet jelentése szerint négyszer annyit fizetnek a harcosaiknak, mint az amerikaiak támogatta Szabad Szír Hadsereg.

A szegény és munkanélküli fiatalok számára pedig még az Iszlám Államnál is vonzóbb,

mert a biztonság, oktatás és főleg a győzelem ígértével csábítja őket.

„Sok szíriai akar bosszút állni a rezsimen azért, mert tönkretette a családjukat, az otthonukat, az életüket. A Nuszra Front pedig valóban a rezsim ellen harcol, és pillanatnyilag a legnagyobb esélyt kínálja a bosszúra” – mondta a brit lapnak egy Törökországban élő szíriai menekült.

A koalíció légi offenzívája is a Nuszra front malmára hajtja a vizet Forrás: AFP/Patrick Baz

Nem jobbak az Iszlám Államnál

Elemzők szerint a Nuszra Front iszlám állama nem lenne semmivel sem jobb az Iszlám Államénál: utóbbi véres példáját követné, és ugyanúgy szigorú iszlám törvénykezést vezetne be, annak minden brutalitásával egyetemben.

Az emirátus létrehozása ráadásul nemzetközi hullámot indítana el, és nem csupán külföldről áramló pénzben nyilvánulna meg, hanem abban is, hogy

külföldi terrorista szervezetek fogadnának hűséget,

követnének el merényleteket lojalitásuk bizonyítása érdekében.

Az Iszlám Államhoz hasonlóak mossák a gyerekek agyát Forrás: YouTube

Az amerikaiakra hagyják a piszkos munkát

A Nuszra Frontot erősíti az amerikaiak vezette koalíció Iszlám Állam ellenes légi offenzívája is – és ezt előbbi ki is használja.

Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete az év elején figyelmeztetett, hogy az al-Kaida tagszervezete kifinomult stratégiát követ: hagyja, hogy az Iszlám Állam magára vonja a Nyugat figyelmét és erejét, miközben ők fokozatosan kiépítik hatalmi bázisukat, és

készülnek a jövőre, amikor beléphetnek a hatalmi vákuumba.

„Le kell számolnunk az Iszlám Állammal kapcsolatos megszállottsággal, és beismerni, hogy a Nuszra Front jelenti a nagyobb veszélyt” – hangsúlyozta Jennifer Cafarella, az intézet kutatója.