Moszkva: Az an-Nuszra támadta az idlíbi menekülttábort

IDLIB, SYRIA, Szíria
An image grab taken from AFPTV shows destruction at a camp for displaced people near the town of Sarmada in Syria's Idblib province, near the border with Turkey, following an air strike on May 5, 2016. Women and children were reported to be among the 28 civilians killed in the raids near the Turkish border, which left 50 others wounded. The strikes in Idlib province, which is controlled by Syria's Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front and rebel allies, came as a 48-hour ceasefire took hold in the battleground city of Aleppo to the east. / AFP PHOTO / AFPTV / STRINGER
Vágólapra másolva!
Az oroszok szerint nem bombatalálat, hanem rakétatámadás érte az idlíbi menekülttábort. Ilyen fegyverekkel az an-Nuszra Front rendelkezik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a támadásban 28-an haltak meg, köztük nők és gyerekek is.
Vágólapra másolva!

Nem légicsapás érhette a szíriai Idlíb tartományban lévő menekülttábort a korábbi értesülésekkel ellentétben, hanem olyan rakéta-sorozatvetőkkel lőhették, mint amilyenekkel az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front rendelkezik a térségben - állította pénteken Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A menekülttáborról a közösségi hálózatokon nyilvánosságra hozott felvételeken hiányoznak a légicsapásokra utaló bombatölcsérek és más jelek - magyarázta Konasenkov.

A koncert közben jöttek a hírek

"A fényképeken és videofelvételeken megörökített rombolások jellegét tekintve a táborra szándékosan vagy véletlenül mérhettek csapást olyan rakéta-sorozatvetőkkel, amilyeneket jelenleg gyakran használnak ebben a térségben az an-Nuszra Front terroristái" - vélekedett az orosz vezérőrnagy.

Az orosz szóvivő leszögezte:

Konasenkov elmondta: a Szarmada település melletti menekülttábor elleni támadásról szóló értesülések a világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház csütörtöki koncertjével szinte egy időben láttak napvilágot, amelynek helyszíne a szíriai ókori romváros, Palmüra volt.

28 halott, köztük nők és gyerekek

Konasenkov szerint emellett az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport honlapján, amelyre a média hivatkozott, nem közöltek értesüléseket légicsapásokról.

A tábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van az OSDH szerint Forrás: AFP/Stringer

Az OSDH úgy tudja, hogy a menekülttábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek. Egy másik aktivista csoport szerint a halottak száma meghaladja a harmincat.

Az oroszokat okolták

A vezérőrnagy azt is elmondta, hogy mindössze egy, a Facebookon - dátum és idő nélkül - közölt bejegyzés van erről az incidensről, amelyet a Reuters brit hírügynökségnek a Szíriával szomszédos Libanonban tartózkodó tudósítója "nagyon operatívan" megtalált és terjesztett világszerte.

A közösségi oldalakon megjelent felvételeken összeégett és szétszakadt holttestek, több tucat leégett sátor, és

az látható, ahogyan sebesült, véres nők és gyerekek teherautókra szállnak fel.

Korábbi beszámolók szerint a légitámadást a menekülttábor ellen a szíriai vagy orosz légierő hajthatta végre, több szemtanú azonban az oroszokat okolja.

Sokan Aleppóból jöttek

A szíriai hadsereg pénteken cáfolta, hogy harci repülőgépei mértek volna csapást a menekülttáborra.

A támadás azt követően történt, hogy Washington és Moszkva sürgetésére a szíriai kormányerők és a felkelők

kiterjesztették a tűzszünetet

a szomszédos Aleppó tartomány napok óta ádáz harcok sújtotta, azonos nevű székhelyére. A szíriai hadsereg korábbi nyilatkozata szerint csütörtöktől lépett életbe a 48 órás aleppói fegyvernyugvás.

A szarmadai táborba sokan éppen Aleppóból, valamint a délre fekvő Hama tartományból menekültek el a véres konfliktus elől.