Juncker: A vártnál jobban teljesít a görög gazdaság

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
 Az Európai Bizottság elnöke a várakozásoknál jobban teljesít a görög gazdaság, a harmadik segélycsomaghoz kapcsolódó reformintézkedések első felülvizsgálata pedig azt mutatja, hogy az athéni vezetés "már szinte el is érte a célokat".
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban teljesít a görög gazdaság, a növekedés már az idén megindulhat és nem lesz szükség újabb mentőcsomagra - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Berliner Morgenpostnak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bizakodó Forrás: AFP/Frederick Florin

Úgy vélte, mivel a harmadik segélycsomaghoz kapcsolódó reformintézkedések első felülvizsgálata azt mutatja, hogy az athéni vezetés "már szinte el is érte a célokat", napirendre lehet venni az államadósság-törlesztési terhek enyhítésének kérdését.

Az IMF is enyhítene

Mint mondta, az euróövezeti pénzügyminiszterek a hétfői értekezletükön elkezdhetik az egyeztetést arról,

miként lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni az adósságot Görögország számára.

Szerinte mindez lehetőséget ad arra, hogy Görögország "visszaszerezze a tavaly elveszített bizalmat".

Christine Lagarde az IMF vezetője is adósságkönnyítést sürget Forrás: AFP/John Thys

Míg az Európai Bizottság elnöke kilátásba helyezte az adósságkönnyítést, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyenesen követeli ezt. Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerint az államháztartási többletet a jelenleg elvárt 3,5 százalékos szintről 1,5 százalékra kell mérsékelni.