Érvénytelen a brazil elnök ellen kezdeményezett eljárás

Demonstrators rally to protest against the government of president Dilma Rousseff in Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazil on 12 April, 2015. ens of thousands of Brazilians took to the streets Sunday, venting anger over government corruption and economic d
Demonstráció Sao Paulóban
Vágólapra másolva!
A brazil parlament alsóházának ideiglenes elnöke érvénytelennek minősítette a Dilma Rousseff államfő ellen a képviselőházban kezdeményezett eljárást, amelyet ezután a szavazásra készülő szenátusnak vissza kell küldenie.
Vágólapra másolva!

Waldir Maranhao ideiglenes alsóházi elnök szerint eljárási hiba történt, és ezért a képviselőknek ismét szavazniuk kell, mielőtt az elnök felfüggesztésére indított eljárást esetleg folytatni lehet.

Demonstráció Sao Paulóban az elnök ellen Forrás: AFP/Miguel Schincariol

A döntés törvényessége és jogi következményei azonban egyelőre bizonytalanok. A tisztségébe csak a múlt héten beiktatott Maranhao a brazil főügyész helyettesének fellebbezését vette figyelembe a döntésekor. Az ország "fő ügyvédje" Rousseff elnököt védi a parlamentben.

Szerinte az április 17-ei szavazáson olyan eljárási hibák történtek, amelyek érvénytelenítik a szavazást, és ezzel együtt eredményét is. Az egyik ilyen hiba az volt, hogy a pártok "eligazították" a képviselőket, amit egy ilyen jellegű szavazás esetén nem tehettek volna meg.

A képviselőknek a személyes meggyőződésükkel összhangban, szabadon kell szavazniuk

- hangzik az érvelés.

Rousseff azt mondta, hogy nem világosak az alsóházi elnök döntésének következményei, és eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást róla.