Playboyból lett dzsihádistától rettegnek a britek

Untitled-5.jpg
Takecare Ali - 12 April 2011 Facebook page of Ali Mohammed Omer Al-Osaimi, which is probably shortened to Ali Al-Osaimi. British saillor joins ISIS story ***IMAGE TAKEN FROM HIS FACEBOOK PAGE - LINK VIA MARK NICOL***
Vágólapra másolva!
Komoly biztonsági kockázatot jelent a brit hajók számára, hogy átállt az Iszlám Államhoz egy tiszt, aki az egyik legtekintélyesebb brit tengerészeti akadémián végzett, és úgy ismeri az egész flottát, mint a tenyerét.
Vágólapra másolva!

Biztonsági szakértők régóta aggódnak amiatt, hogy az utasszállító repülőgépek után

a terroristák hajókat és kompokat vesznek majd célba.

A britek félelmeit megalapozni látszik, hogy az Iszlám Állam kiszivárogtatott adatbázisában felfedezték egy volt tengerésztiszt nevét.

A 28 éves Ali Alosaimi Kuvaitból származik, és Nagy-Britannia egyik legtekintélyesebb tengerészeti akadémiáját végezte el. Szerencsére három év után nem folytatta a tanulmányait, mert akkor hozzáférése lett volna nemzetbiztonsági szempontból létfontosságú katonai szállítmányok adataihoz is – számolt be a Daily Mail.

Dohányzott, táncolt, lányokkal ismerkedett, és hajóskapitánynak készült Forrás: Facebook

Új szint

Mindenesetre így is túl sokat tud, ami új szintre emeli az Iszlám Állam jelentette veszélyt – mondta a lapnak Lord West admirális, a haditengerészet korábbi parancsnoka.

Az akadémia elvégzéséhez ugyanis fedélzeti tisztként szolgálnak a hallgatók, márpedig a fedélzeti tiszt felelős a hajó biztonságáért, a szállítmány ki- és berakodásáért, az egész kommunikációért – írta a lap.

Alosaimi brit kereskedelmi hajókon szerzett hároméves tapasztalattal

olyan tudással rendelkezik, amely felbecsülhetetlen értékű az Iszlám Állam számára,

ha a szervezet úgy dönt, hogy ezután a tengeren is támad majd.

A britek különösen amiatt aggódnak, hogy a célpont olaj- vagy gázszállító tankhajó lehet, aminek a felrobbantása nem csupán „látványos”, de súlyos környezeti katasztrófát is jelentene.

Egy tankhajó megtámadás különösen aggasztó kilátás Forrás: AFP

A brutalitás radikalizálta

Alosaimi korábban valóságos playboynak számított: imádott szórakozni, táncolni, dohányzott, és mindig voltak barátnői. Kimondottak aktív volt a Facebookon, ahová előszeretettel tett fel magáról képeket.

Egy volt lakótársa szerint azoktól a videóktól radikalizálódott, amelyek a Bassár el-Aszad katonái által elkövetett gyilkosságokról és atrocitásokról készültek. Az igazi fordulópontot azonban az jelentette, amikor

19 évesen elesett az öccse, Abdullah,

aki szintén az Iszlám Állam soraiban harcolt Szíriában.

A szír kormányhadsereg brutalitása radikalizálta Forrás: NurPhoto/Cesare Quinto

Nem kellett a kapitányi cím

„Azért utazott Szíriába, mert dühös lett Aszadra. Minden muszlim haragszik rá, de Ali cselekvésre szánta el magát. Manapság már nem kell emberi segítség ahhoz, hogy valaki radikalizálódjon. Az internet bőven elég” – mondta a neve elhallgatását kérő egykori lakótárs.

Alosaiminak már csak két vizsgát kellett volna letennie ahhoz, hogy hajóskapitány lehessen, de ezt már nem várta meg. A családja 2013 végén hallott róla utoljára.