Így fojtson meg civil kezdeményezést! – Az orosz Halhatatlan Ezred története

Halhatatlan Ezred
Russian cities photo victory war great HORIZONTAL patriotic may 9 SQUARE FORMAT 2841923 05/09/2016 Participant of the Immortal Regiment march held in Chita to mark the 71st anniversary of Victory in the 1941-1945 Great Patriotic
2841923 05/09/2016 Participant of the Immortal Regiment march held in Chita to mark the 71st anniversary of Victory in the 1941-1945 Great Patriotic War. Evgeny Yepanchintsev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Öt év alatt világhírnévre tett szert, de már úgy, hogy a politika teljesen elferdítette az eredeti szándékát. A civil mozgalomként indult, a II. világháborús szovjet katonák emlékét ápoló Halhatatlan Ezred egy elemi erejű polgári igényt elégített ki, miközben apolitikus és nonprofit volt. Ma viszont már bankok szponzorálják a lopott ötletként Vlagyimir Putyin tetszését is elnyerő rendezvényt. Valahogy így kell megfojtani egy alulról jövő szerveződést.
Vágólapra másolva!

Hétfőn ismét győzelmi parádét rendeztek Oroszország több városában és néhány posztszovjet fővárosban. A legdíszesebb menet persze a moszkvai, de az orosz vezetés nyilván az Ukrajnától 2014-ben elszakított Krímen tartott szevasztopoli felvonulást sem bánta.

Az orosz fekete-tengeri flotta tagjai a szevasztopoli parádén Forrás: RIA Novosti/Vaszilij Batanov

Bár az idei moszkvai rendezvény messze elmaradt a tavalyi, 70. évfordulós pompától, az átlagot valószínűleg így is veri.

A győzelmi parádéra ugyanis orosz elnök 2008-as döntése óta hárul ekkora figyelem:

Vlagyimir Putyin utasítására az elmúlt nyolc évben nemcsak katonák tízezrei, hanem az orosz haditechnika színe-java is megjelent a Vörös téren, mi több, a felvonulás az új fegyverek leleplezésének egyik legfőbb fóruma is lett.

A T-14-es Armata tankot tavaly mutatták be Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Évtizedekig nem volt olyan fontos

Pont a mai méretei miatt nehéz elképzelni, hogy a Szovjetunió bukása után

az orosz vezetésnek évekbe telt rehabilitálni a rendezvényt,

amelyet korábban a kommunista ideológia egyik legfőbb igazodási pontja, a május 1-jei munka ünnepe árnyékában tartottak – az 1945-ös első felvonulás után például csak a Brezsnyev-féle háború utáni generáció tette munkaszüneti nappá 1965-ben. A 90-es évek gazdasági katasztrófái azonban jó apropót kínáltak arra, hogy május 9. afféle nemzetegyesítő nap legyen Oroszországban, úgyhogy Jelcinék 1995-ben visszahozták a köztudatba.

Borisz Jelcin Bill és Hillary Clintonnal az 1995-ös parádén Forrás: RIA Novosti/Donszkoj Dmitrij

Elfogytak a veteránok

Csakhogy az idő előrehaladtával azok, akik előtt a parádé elvileg tiszteleg,

a II. világháborús szovjet győzelmet kiharcoló veteránok lassanként eltűntek a dísztribünről,

hiszen ha valaki mondjuk csak 20 évesen harcolt a háború utolsó éveiben, mára ő is több mint 90 éves. Éppen ezért – Berlinnél harcoló nagyapja halála után – jutott eszébe 2011-ben a szibériai Tomszkban élő Igor Dmitrijevnek, hogy más módját választja a megemlékezésnek.

Az "eredeti", tomszki ezred Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Jakov Andrejev

magyarázta a kezdeteket a The Moscow Timesnak Dmitrijev. Ezért két barátjával bement a helyi tévébe, hogy bejelentse: 2012. május 9-én Tomszkban megtartják a Halhatatlanok Ezredének első menetét. Néhány száz résztvevőre számítottak; hatezren voltak ott.

Biskek, Riga – Berlin, London. De politika nélkül

A hír pedig gyorsan terjedt: 2013-ban már 120 településen menetelt az ezred, egy évvel később már több mint 500 helyen.

Biskeki felvonulók Forrás: AFP/Vjacseszlav Oszeledko

Az idén pedig kiléptek a posztszovjet határok mögé, hiszen Jerevánon, Kisinyovon vagy épp Biskeken, Rigán és Kijeven kívül több nyugati városban – Bécsben, Londonban vagy Berlinben – is ezrek vonultak a II. világháborúban harcolt és/vagy elesett rokonuk portréjával. Mivel a hatéves vérfürdő a szovjeteknek mintegy 25 millió áldozatot jelentett,

a posztszovjet térségben nem nagyon van olyan család, ahonnan ne lenne potenciális résztvevő.

Idén Berlinbe is elértek Forrás: RIA Novosti/Alekszandr Kondratuk

Dmitrijevék viszont jó előre világossá tették, mi a céljuk, és a kezdeti sikereken felbuzdulva megfogalmazták kilencpontos chartájukat, például olyan kitételekkel, hogy:

  • A Halhatatlanok Ezredében való részvétel szigorúan önkéntes.
  • Az ezred nonprofit, nem kötődik a politikához és a kormányhoz. Vallásra, nemzetiségre, politikai vagy más elköteleződésre való tekintet nélkül várnak mindenkit; a cél az emberek egyesítése.
  • A rendezvény nem reklámfelület.
  • A Halhatatlanok Ezrede elhunytak millióit és az ő leszármazottaikat jelenti, ezért még a legtiszteletreméltóbb ember – politikus vagy közéleti figura – sem személyesítheti meg.

Az alapítók másik felhívása a történetek megosztása volt.

Azt akarták, hogy az emberek megírják azt, amit a nagyszülőktől hallottak a családi asztal mellett.

Ezzel is nagy sikert arattak: cikkünk írásakor az ezred hivatalos oldalán csaknem 340 ezer sztori volt – csakhogy nem mindegyik illeszkedik a háborúról kreált hivatalos narratívába.

A volgográdi halhatatlanok Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Kirill Braga

Visszautasították, úgyhogy ellopta

A politika éppen ezért már a kezdetektől fogva igyekezett rátelepedni Dmitrijevék kezdeményezésére. Ennek vezéralakja 2013-tól a Kommunista Párt akkori moszkvai képviselője, Nyikolaj Zemcov volt, akinek közeledését az alapítók hamar visszautasították. Zemcov ezért létrehozott egy új brandet, Oroszország Halhatatlan Ezrede néven, és egyszerűen lenyúlta az ötletet a tomszkiaktól.

Nyikolaj Zemcov kissé túltolta Forrás: RIA Novosti/Alekszander Natruszkin

Mindet megvalósított, amit Igor Dmitrijev és csapata kényesen igyekezett elkerülni:

szponzorokat hívott, és rövid idő múlva már Putyinhoz is elért az eltérített kezdeményezés, olyannyira, hogy az orosz elnök idén már másodszorra vonult a Tverszkaja utca–Manyezsnaja tér–Vörös tér útvonalon lebonyolított 700 ezres moszkvai menetben.

Mivé lenne a rendezvény Putyin nélkül? Forrás: AFP/Alekszander Nemenov

A politikusok pedig tülekednek a helyekért. Itt éppen Putyin egyik tanácsadója, Vjacseszlav Nikonov vonul Nyizsnyij Novgorodban, nagyapja, Vjacseszlav Molotov egykori szovjet külügyminiszter arcképével.

A két Vjacseszlav Forrás: Origo

Nikonov neve a magyar olvasónak is ismerős lehet, ő volt az, aki 2014 szeptemberében a CNN-en mondta be azt az – előzőleg az akkor még Hídfő.net néven működő orosz propagandaoldalon is megszellőztetett – kacsát, hogy Magyarország T-72-es tankokat szállít az ukrán hadseregnek.

Ukrajnában már megosztanak

Nyikolaj Zemcov pedig további építi (le) a lopott brandet: a Halhatatlan Ezred nevében az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött keletukrán városokban, Donyeckben és Luhanszkban vonuló mintegy 50 ezer ember nemcsak a világháborús hősökről, hanem – ahogy Zemcov ezt előzőleg a tévében is elmondta – „az ukrán fasizmus elleni háborúban elhunytakról” is megemlékezett.

Donyeckben állítólag 30 ezren voltak Forrás: AFP/Aleksey Filippov

A kommunista politikus emellett sikerrel lobbizott azért, hogy az ő szervezete legyen a menetek hivatalos szervezője, úgyhogy országszerte szervezőbizottságok alakultak, amelyekben állami fizetésből élő tagok ülnek. A rendezvény plakátjain meg már a szponzorbankok logói tűnnek fel.

Egy moszkvai unoka Forrás: Anadolu Agency/Szefa Karakan

Zemcov pedig azzal védekezik, hogy az ötletgazdák naivak voltak, amikor azt hitték, büdzsé nélkül tudnak foglalkoztatni több száz aktivistát. Most, hogy a politika végleg bekebelezte a polgári kezdeményezésként népszerűvé vált Halhatatlan Ezredet, már sosem tudjuk meg, sikerült volna-e nekik.