Légicsapás végzett az Iszlám Állam egyik vezetőjével

iszlám állam is iá isis
Smoke rises from the Syrian border town of Kobane, also known as Ain al-Arab, as seen from the Turkish border town of Suruc, in Sanliurfa province, on November 3, 2014. Islamic State militants fired mortar shells against Kurdish fighters, who have been holding off for nearly seven weeks an IS offensive on the Syrian border town of Kobane and have been reinforced by about 150 Iraqi Kurdish peshmerga fighters with heavy weapons. Kobane has become both a key symbol of resistance to the IS advance and a rallying point for the jihadist cause. AFP PHOTO/STRINGER
Vágólapra másolva!
Egy légicsapásban meghalt az Iszlám Állam egyik tartományi vezetője. Abu Wahíb korábban több videóban is feltűnt, autóját egy amerikai gép lőhette ki.
Vágólapra másolva!

Légicsapás végzett Irakban az Iszlám Állam al-Anbár tartományért felelős vezetőjével - jelentette be hétfőn a Pentagon szóvivője.

Abu Wahíb autóját május 6-án lőtték ki Forrás: AFP/Str

Peter Cook szerint Abu Wahíb és három társa május 6-án halt meg, amikor járművüket ar-Rutba településen eltalálta a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyik harci repülőgépe a Jordániával és Szaúd-Arábiával határos al-Anbár tartomány nyugati részén.

Több videóban is feltűnt

Az AP amerikai hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azt mondta, hogy

Cook szerint Abu Wahíb halála érzékenyen érinti a szervezet felső vezetését.

A szóvivő rámutatott, hogy a szélsőséges korábban az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának volt a főnöke, és később több olyan videóban jelent meg, amelyek az Iszlám Állam kivégzéseiről készültek.

Fallúdzsa még az iszlamisták kezében van

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban

jelentős területeket foglaltak vissza

a dzsihádistáktól al-Anbárban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

Ugyanakkor a fővárostól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő, ugyancsak al-Anbárban található Fallúdzsa várost a dzsihádisták továbbra is megszállva tartják.