Putyin büszke az orosz fegyverekre

orosz nemzeti gárda Putyin Zolotov
Picture taken on May 24, 2007 in Vienna, shows Russian President Vladimir Putin flanked by the chief of his security service, General Viktor Zolotov (L). Russian President Vladimir Putin on April 5, 2016 announced the creation of powerful new National Guard security force in Russia. The National Guard will answer directly to Putin and tackle terrorism and organised crime, and will be led by interior ministry troop boss Viktor Zolotov, who previously headed Putin's own security detachment. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
A szíriai hadművelet során látványosan bebizonyosodott az orosz fegyverek hatékonysága és minősége - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a fegyveres erők parancsnokai és hadiipari vezetők Szocsiban tartott tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

Putyin szerint az orosz űr- és légierő gépei az arab országban több mint 10 ezer bevetésen vettek részt, több mint 30 ezer célpontot semmisítettek meg, közülük 200 olyan objektumot, amely kőolaj kitermelésére és finomítására szolgált.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a légierő összehangolt működésének következtében "gyökeres áttörést" sikerült elérni a terroristák elleni küzdelemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Mint elmondta, az orosz hadászati bombázók 178 alkalommal szálltak fel az Iszlám Állam és az an-Núszra Front állásait támadni. A hadművelet során 115 alkalommal vetettek be légi és tengeri állomásoztatású manőverező robotrepülőgépeket, hadihajókról, tengeralattjárókról, hadászati bombázókról és stratégiai rakétahordozókról indítva el azokat.

Putyin bonyolultként jellemezte a szíriai helyzetet,

ugyanakkor hangoztatta, hogy meg kell teremteni a konfliktus politikai rendezésének feltételeit.

Reményét fejezte ki, hogy a partnerországokkal, egyebek kötött az Egyesült Államokkal közösen kidolgozott rendezési mechanizmus

Méltatta a szíriai hadsereg szerepét is a terroristák elleni harcban, kiemelte, hogy annak az orosz légierő támogatásával több mint 500 települést sikerült felszabadítania, köztük "a világ kultúrájának és civilizációjának gyöngyszemét, a Palmürát".

Az orosz elnök elismerte, hogy a szíriai hadművelet egyben több hibára és hiányosságra is felhívta a figyelmet. Sürgette ezen esetek szakmai kivizsgálását és kielemzését, valamint azt, hogy a tapasztalatokat használják fel korrekcióra és a problémák kiküszöbölésére a haditechnika további fejlesztése során.