A szaúdiak lelőttek egy Jemenből indított rakétát

Vágólapra másolva!
A szaúdi erők megsemmisítettek egy Jemenből kilőtt rakétát, amellyel egy katonai támaszpontot vettek célba. A jemeni felkelők szerint ez lett volna a válaszcsapás a szaúdi légitámadásokra.
Vágólapra másolva!

A szaúdi erők hétfőn megsemmisítettek egy Jemenből indított ballisztikus rakétát. A szaúdi vezetésű arab katonai koalíció ugyanakkor bejelentette, hogy a keletkezett feszült helyzet ellenére fenntartja a törékeny tűzszünetet.

A szaúdi légvédelem a rakétát elfogta úgy, hogy az nem okozott károkat - írta az SPA szaúdi hírügynökség. A rakéta pontos típusát nem közölték, ahogy azt sem, hogy azt milyen célpontra irányították. Hasonló támadások előfordultak az elmúlt hónapok során.

Válasz a légicsapásokra

A szaúdi vezetésű katonai koalíció kijelentette, továbbra is

nem zárva ki, hogy megtorolja a tűzszünet megsértését.

A húszikkal szövetséges Saraf Lokman jemeni tábornok azt mondta, hogy a rakéta, amellyel a délnyugat-szaúd-arábiai Hamísz-Musait egyik katonai támaszpontját vették célba, válasz a koalíció korábbi, tucatnyi halottal és sebesülttel járó légicsapására.

Rendszeresen megsértik a tűszünetet

Az Irán-barát húszi felkelők és a Szaúd-Arábia által támogatott, elűzött jemeni kormány Kuvaitban folytat béketárgyalásokat a háború befejezésére, a humanitárius válság enyhítésére az Arab-félsziget legszegényebb országában.

Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét,

és a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket. Az ENSZ égisze alatt tűzszünetet léptettek életbe, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások, de a fegyvernyugvást a felek rendszeresen megsértik, egymást vádolva kölcsönösen.

Északon a lázadók, délen a kormányerők

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de

csak külső segítséggel tartja fenn magát.

A polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az "arab tavasz" folyományaként elűzték Száleh akkori elnököt. A jemeni polgárháborúban létrejött hatalmi vákuum lehetővé tette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számára, hogy még jobban megvesse lábát az arab országban.