A szomszédban már vannak áttelepített menedékkérők

migráns menekült menekültek migránsok szlovénia határ
A Slovenian police officer holds a child as migrants and refugees wait to cross the Croatia-Slovenia border on October 19, 2015 in Trnovec. Slovenian authorities said October 19 they had refused to let in more than 1,000 migrants arriving from Croatia after a daily quota had been reached, stoking fears of a new human bottleneck on the western Balkan route. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
Vágólapra másolva!
Megérkeztek Szlovéniába csütörtökön az első menekültek Görögországból az uniós áttelepítési program keretében. A repülőtéri átvizsgálás után, a ljubljanai menekültközpontba szállították őket.
Vágólapra másolva!

Szlovéniába 28 iraki és szíriai menekült érkezett Görögországból. Az emberek az Európai Unió áttelepítési programján kaptak lehetőséget arra, hogy az őket fogadó Szlovéniába költözzenek. Az érkezők még Görögországban nyújtották be menekültkérelmüket, az elbírálás viszont Szlovéniában folytatódik tovább. A kérelmeket egyenként dolgozzák fel a szlovén hatóságok, és nem feltétlenül kapja meg mindenki menekültstátust - mondta Vesna Györkös Znidar belügyminiszter.

Akik megkapják a menekültstátuszt, azokat Ljubljanában és Mariborban

integrációs otthonokban helyezik majd el.

A tervek szerint a migránsoknak egyéves integrációs programokban kell részt venniük. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól, öt év után viszont elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

Menekültek Szlovéniában, még a tavalyi migránshullám idején Forrás: AFP/Jure Makovec

Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa még szeptember 22-én minősített többséggel döntött arról, hogy Görögországból és Olaszországból 160 ezer migránst telepítenek át az EU más tagállamaiba a szükséges menekültügyi eljárás lefolytatására. Eddig azonban csak kétezer embert sikerült átköltöztetni más uniós országokba.

A szlovén kormány még márciusban döntött úgy, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól, 20 menekültet pedig azokból az országokból, ahonnan Európa felé indulnának. Őket közvetlenül költöztetik át, még mielőtt az Európai Unió területére lépnének.

Az áttelepítések májusban kezdődtek, és 2017 szeptemberéig tartanak.

Átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába.

Jelenleg Szlovéniában a megérkezetteken túl 340 menedékkérő tartózkodik, akik 2015 őszétől 2016 elejéig, a menekülthullámmal érkeztek az országba a balkáni útvonalon. Tavaly szeptember óta 663 menedékkérelmet nyújtottak be közel-keletiek az országban, közülük 13-at hagytak jóvá a szlovén hatóságok. Szlovéniában összesen 20 menedékkérelmet méltányoltak, köztük olyanokét is, akik még a migránsáradat előtt érkeztek az országba. Öten a menekültstátuson túl különleges védelmet is kaptak.