Christian Kern lesz az új osztrák kancellár

Vágólapra másolva!
Christian Kern, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója lesz Ausztria új kancellárja és egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) új elnöke - jelentette be pénteken az SPÖ-t átmenetileg vezető Michael Häupl bécsi polgármester, aki szerint az erre vonatkozó döntés megszületett. A párt országos elnöksége ezt hivatalosan jövő kedden hagyja jóvá.
Vágólapra másolva!

Hamar meglesz az új osztrák kancellár: Christian Kern jövő szerdán tette volna le a hivatali esküt Heinz Fischer államfő előtt, de az államfői hivatal péntek délutáni közlése alapján az ünnepélyes aktus

egy nappal korábban, már kedden megtörténik.

Az új kancellár korábban az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója volt. Ő lesz a Szociáldemokrata Párt elnöke is. A konzervatív Néppárt (ÖVP) is támogatta Christian Kern kancellári jelölését.

Werner Faymann korábbi szociáldemokrata kancellár hétfőn jelentette be lemondását hét és fél év kormányzás után. Ezzel ő lett a negyedik leghosszabb ideig kormányzó osztrák kancellár. A rangsort a szociáldemokrata Bruno Kreisky vezeti, aki 13 évig állt a kabinet élén, míg a szintén SPÖ-s Alfred Gusenbauer töltötte be a kancellári tisztséget a legrövidebb ideig: mindössze 691 napig.

Kern korábban 20 évig tevékenyen részt vett az osztrák belpolitikai életben, a többi között az SPÖ szóvivőjeként,

magasabb politikai tisztséget eddig még nem töltött be.

Egyelőre nem tudni, lesz-e komolyabb hatása a személycserének az elnökválasztás május 22-én esedékes második fordulójának kimenetelére. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer magasan, a voksok több mint 35 százalékával nyerte meg az első fordulót. A második helyen a függetlenként induló Alexander van der Bellen végzett a szavazatok 21 százalékával. Hofer megfigyelők szerint kihasználta az osztrák választópolgárok elégedetlenségét Faymann-nal, amire viszont a volt kancellár lemondása után már nem számíthat.