Egy török miniszter nem bízik a könnyítésben

Szijjártó Péter magyar ,  Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Holtpontra jutottak a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlését célzó tárgyalások - figyelmeztetett Törökország európai ügyekért felelős minisztere. Nem bízik a vízumkönnyítés bevezetésében.
Vágólapra másolva!

Jelen pillanatban "nem nagyon bízik benne", hogy létrejön a vízumliberalizációs megállapodás az Európai Unió és Törökország között - mondta a török kormány európai ügyekért felelős minisztere. Volkan Bozkir Johannes Hahn uniós bővítési biztossal tárgyalt pénteken Brüsszelben, azután beszélt erről. Szerinte az Európai Bizottságnak

"új formulával" kell előállnia a probléma megoldásához.

A török állampolgárokkal szemben alkalmazott utazási korlátozások enyhítése része volt annak a megállapodásnak, amit március 18-án kötött az EU Törökországgal. Az egyezséggel a menekültválságot kívánta megoldani az Európai Unió.

Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere Fotó: Bielik István - Origo

Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát. Ha minden feltétel teljesült volna, akkor legkésőbb június végéig megszűnt volna a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer.

Az Európai Bizottság már május elején szeretett volna javaslatot tenni a vízummentességre. Egyes EU-tagországok szerint viszont Törökország még a felét sem teljesítette az előírt 72 feltételnek.

Az egyik legfontosabb feltétel az, hogy Törökország ne korlátozhassa az ország elnökével egyet nem értők jogait

terrorellenes törvényekre hivatkozva.

Az elmúlt időszakban több újságírót is őrizetbe vett a rendőrség, arra hivatkozva, hogy támogatják a terrorizmust. A jogvédők és az újságíró-szervezetek szerint viszont a bebörtönzöttek "bűne" mindössze annyi, hogy kritizálják Recep Tayyip Erdogan török elnök politikáját, beszámolnak a hatalom számára kellemetlen ügyekről. Legutóbb a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) nevezte aggodalmat keltőnek a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást.

A török elnökkel szemben áll egykori szövetségese, Fetullah Gülen hitszónok, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Az ő híveit is terroristának bélyegzi a török kormány.

A napokban távozott posztjáról Ahmet Davutoglu török miniszterelnök is, aki többször tárgyalt Európában, és Recep Tayyip Erdogan elnöknél kompromisszumkészebb vezetőnek látszott. Egy nappal miniszterelnöke leváltása után Erdogan már ki is kelt Brüsszel ellen, és arra figyelmeztetett, hogy

nem fognak meghajolni az EU akarata előtt.

„Mi a saját utunkat járjuk, ti meg a tiéteket” – jelentette ki a török elnök, amikor kritizálták, hogy nem hajlandó változtatni a terrorellenes törvényeken, amire az uniós megállapodás miatt szükség lenne. Erdogan egyetlen módon tervez változtatni a jogszabályokon: úgy, hogy terrorizmussal lehessen megvádolni azokat a tanárokat és újságírókat, akik az ügyészség szerint „támogatják a terrorizmust”.

Angela Merkel egy törökországi menekülttáborban - jogvédők szerint a német kancellár egy mintatábort látogatott meg Forrás: MTI/EPA/DPA/Német kormány/Steffen Kugler

Mivel a vízumkényszer eltörlése a menekültválság megoldására létrejött megállapodás fontos része volt egy hatmilliárd eurós segélyen kívül, nem tudni, mi lesz, ha nem sikerül bevezetni a könnyítést. Több elemző is attól tart, hogy a törökök válaszlépésként megnyitják a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. Törökországban a becslések szerint is már majdnem 3 millió szíriai él táborokban.

Jogvédő szervezetek szerint Törökország nem biztonságos hely a menekültek számára, megélhetésüket nem tudja biztosítani a török állam.