Mégsem lesz határzár a Brenner-hágónál

Vágólapra másolva!
Az osztrák belügyminiszter szerint jelenleg nincs szükség a határellenőrzés bevezetésére a Brenner-hágónál az illegális bevándorlás megakadályozására.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy "jelen pillanatban" nincs ok az ellenőrzés életbe léptetésére a Brenner-hágónál. Szerinte a menekültek száma gyakorlatilag nullára esett vissza az utóbbi hetekben. Sobotka előzőleg Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel együtt határszemlén vett részt a Brenner-hágó mindkét oldalán.

A határellenőrzés (s az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés) tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is

hevesen ellenezte.

Az EU csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt - de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Olaszországba 31 250 menekült érkezett az év kezdete óta az afrikai partokról, de az olasz-osztrák határon nem volt érezhető a megjelenésük. Alfano kijelentette: elégedett azzal, hogy Ausztria elismerte az olasz megelőző intézkedések hatékonyságát ezen a téren.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének az előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az

előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten "katasztrofálisnak" minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.