Szükségállapotot vezet be az Iszlám Állam

rakka iszlám állam isis terror fegyver
Kétezer dzsihadista lehet még Rakkában.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam már a fővárosa, Rakka elleni támadástól tart, ezért különleges készültséget vezettek be.
Vágólapra másolva!

A CNN beszámolója szerint az amerikai katonai tisztviselők a sajtó és a közösségi média megfigyeléséből jutottak erre a következtetésre.

- mondta egy sajtótájékoztatón Steve Warren ezredes, aki az amerikaiak vezette Iszlám Állam-ellenes koalíció szóvivője.

Warren szerint az Iszlám Állam fenyegetve érzi magát, méghozzá jogosan, ezért folyamatosan mozgatja csapatait Rakkában, amelyet a kalifátus fővárosának kiáltottak ki. Úgy tűnik, hogy igyekeznek elrejteni és védelem alá vonni azokat a területeket, amelyeket potenciális célpontoknak tartanak a városban.

Warren elmondta, hogy a terrorszervezet valószínűleg a közelben zajló hadműveletek miatt vezette be a rendkívüli állapotot:

A szóvivő szerint az, hogy az Iszlám Állam a városon kívül és belül is újrapozícionálja erőit, arra utal, hogy egy Rakka ellen irányuló koalíciós támadástól tartanak.

A CNN úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzés szerint

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője még mindig Rakkában van

- ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Névtelenül nyilatkozó források szerint annak a lehetőségét sem zárják ki teljesen, hogy al-Bagdadi máshol rejtőzik. Egy tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy továbbra is nagy erőkkel keresik, de még ha megölnék vagy elfognák is, a megkezdett hadműveleteket tovább folytatnák, mert vannak még olyan vezetők a szervezeten belül, akik a helyére léphetnek.

Az amerikaiak vezette légicsapások és a terrorellenes erők szárazföldi támadásai miatt az elmúlt hónapokban az Iszlám Állam súlyos veszteségeket szenvedett el, ami a harcosok lelkesedésére is hatással van. Legutóbb arról érkezett beszámoló, hogy a dezertőröket élve eltemetik, hogy ezzel tartsák fenn a rendet a szervezeten belül.