Macedóniában egy párt indulhat a következő választáson

Nikola Gruevski
Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski reviews a guard of honour during a welcoming ceremony a meeting with his Czech counterpart at the government headquarters in Prague on October 2, 2014. Gruevski pays an official visit to the Czech Republic upon the invitation of his Czech counterpart. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
Jelenleg úgy néz ki, hogy a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja lesz az egyetlen induló a június 5-i előre hozott parlamenti választáson Macedóniában. Ez a párt a macedón miniszterelnökelnök tömörülése. A nagy ellenzéki szervezetek bojkottot jelentettek be.
Vágólapra másolva!

Csupán Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök pártjának választási listája volt érvényes, így csak a VMRO-DPMNE Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) indulhat el a június 5-i előrehozott választásokon. Két kisebb parlamenti párt listáját elutasította az ország választási bizottsága, a

három másik parlamenti párt pedig bojkottot jelentett be.

Ők nem indulnak a következő választáson:

  • a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM),
  • az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja,
  • a kormányzó Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI)

Mindhárom párt azt mondja, hogy az országban nincsenek meg a tisztességes és szabad választások feltételei. Szerintük a választói névjegyzéket is átláthatóvá és korszerűvé kell tenni egy esetleges voksolás előtt.

Nikola Gruevszki elnök - csak az ő pártja vesz részt a választásokon Forrás: AFP/Michal Cizek

Nikola Gruevszki egy vasárnapi interjúban kiemelte, nincs mód arra, hogy a már kiírt választást elhalasszák, azonban hajlandó arra, hogy a voksolás eredményeinek közlését követően azonnal új választást írjon ki.

Ugyanakkor Zoran Zaev, az SDSM elnöke arról beszélt, hogy szerinte nem lehet megtartani a voksolást, és valószínűleg rövid időn belül összehívják az áprilisban feloszlatott parlamentet, hogy a voksolás elhalasztásáról döntsön. Kiemelte, hogy a házelnöknek a macedón törvények szerint indokolt esetben joga van összehívni a már feloszlatott parlamentet.

A választások körüli rendezetlenséget látva az Európai Unió és az Egyesült Államok is kijelentette, hogy

nem fogja elismerni a választások eredményét.

Az EU és az USA csak akkor ismerné el a választást tisztának, ha azon részt vennének azok a pártok, amelyek a belpolitikai válság megoldását célzó przsinói egyezményt aláírták.

A macedón belpolitikai válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét.

Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az elmúlt években több választáson is csalt, és

törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A válságot csak uniós közvetítéssel, nemzetközi nyomásra tudták kezelni az ország politikai erői. A przsinói egyezményben a négy legnagyobb párt megállapodott abban, hogy április 24-én előre hozott választást tartanak - ezt halasztották később június 5-re -, valamint a tíz éve hatalmon lévő Gruevszkinek is le kellett mondania.

Zoran Zaev, az ellenzék vezére - ők bojkottálnak Forrás: AFP//Robert Atanasovski

A válságot kezelendő Gjorge Ivanov államfő bejelentette, hogy kegyelemben részesíti a belpolitikai válság érintettjeit. Ez azonban csak tovább fokozta az elégedetlenséget, a döntéssel egyik oldal sem értett egyet, tiltakozások robbantak ki Szkopjéban és más városokban. Az elnöki hivatalt egyszer fel is gyújtották. A tiltakozók nemcsak az elnöki kegyelem ellen tüntetnek, hanem ők is a választások elhalasztását is követelik, mert szerintük sincsenek meg a tiszta és tisztességes voksolás feltételei.