Tiltakoznak az unió miniatomprogramja miatt

Európai Bizottság brüsszeli székházáról 
Belgium: European Parliament, Brussels Euroraum Außenansicht PARLIAMENT Kriese Eurorettung EUROPEAN EURO ssteuer
Belgium: European Parliament in Brussels as seen from Rue Wiertz. Photo from 15. May 2015.
Vágólapra másolva!
Míg Németország 2022-ig az összes atomerőművét leállítja, addig az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint az uniós tagállamok többsége épp ellentétes irányba halad. A bizottság mini atomerőműveket építene, amiket közös finanszírozásból valósítana meg. Az uniós atomprogram megerősítése elősegítené az energiafüggőség csökkentését Oroszországtól és a szén-dioxid-kibocsátást, a környezetvédő szervezetek azonban Csernobillal és Fukushimával emlékeztetnek a atomenergia veszélyeire. Az Európai Bizottság visszautasította a decentralizált energiapolitika tervét, de a miniatom kérdésében nem állt a nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

Németország a 2011-es Fukusima atomerőmű-baleset után döntött úgy, hogy 2022-ig fokozatosan leállítja atomerőműveit. A Merkel-kormányzat döntésével azonban úgy tűnik, egyedül marad az unióban. Az Európai Bizottság terve az, hogy megerősíti az uniós atomszektort. Az új mini atomerőművek építése pedig közös tagállami finanszírozásból valósulna meg – derül ki a bizottság egyik tervezetéből.

A jövő uniós atompolitikája

Az Európai Uniónak meg kell őriznie technológiai fölényét a nukleáris szektorban – áll a német lap kezére jutott stratégiai dokumentumban. A célja megvalósításához

a bizottság több új, kisebb atomerőmű építésére tett javaslatot a közeljövőben.

A mini atomerőművek abban különböznek a hasonló tudású nagyerőművektől, hogy nevükből adódóan sokkal kisebbek, és kevesebb energiát képesek termelni. Nagy előnyük azonban, hogy sokkal alacsonyabb a beruházási költségük, és hamarabb üzembe állíthatóak, így a megtérülési időszak is lerövidül.

Az Európai Bizottság a gyorsan megtérülő miniatomban látja a jövőt Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Pénz a közösből

A tervek szerint az első ilyen atomerőmű legkésőbb 2030-ban kezdene el termelni. A tervezetből az is kiderül, hogy az uniós atomipar fejlesztéséhez, a kutatásokhoz és az új mini atomerőművek építéséhez szorosabb tagállami együttműködésre lesz szükség.

A pénzügyi hátteret többek között az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) biztosítaná.

A beruházások elbírálásában az Európai Beruházási Banknak (EIB) és a német pénzügyminisztériumnak is beleszólása lenne. Az alapot ugyanis az EIB-én belül hozták létre.

Az unió csökkenteni szeretni a függőséget az orosz gáztól Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Függetlenedés az oroszoktól

Az uniós atomprogram mögött két indokot sejt a Spiegelnek nyilatkozó iparági forrás. Az Európai Bizottság egyik célja, hogy

csökkentse az Európai Unió kitettségét az orosz gáztól.

A másik ok a decemberi párizsi klímacsúcson vállalt uniós kötelezettség. A klímaegyezményt aláírók vállalták, hogy energiapolitikájuk és üzleti tevékenységük a szén-diox-kibocsátás csökkentésére irányul, és aktív szerepet vállalnak a 2 Celsius-fokos küszöbérték megtartásában.

Az iparosodás óta mért globális átlaghőmérséklet jelenleg 0,86 Celsius-fokkal tér el a korábbiaktól, és tudományos becslések szerint 2100-ra elérhetjük a kritikus 2 Celsius-fokot is, ha nem lesznek megelőző lépések.

A párizsi klímacsúcs résztvevői a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tettek ígéretet, többek között az unió is Forrás: AFP/Jacky Naegelen

Kiborultak a németajkú zöldek

A német Zöldek párt élesen kritizálta az Európai Bizottság atomenergia politikáját. Szerintük az atomenergia rendkívül veszélyes, emiatt nem lenne szabad alternatívaként használni az elöregedő reaktorok cseréjére.

– mondta Anton Hofreiter a párt elnöke. Az Atomstopp Oberösterreich környezetvédő szervezet is elítélte a bizottság kezdeményezését. „Nem sokkal a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulója és Fukushima után 5 évvel az Európai Bizottság javaslata számomra azt jelzi, hogy képtelen tanulni a múlt hibáiból, és inkább az atomlobbit védelmezi” – írta Roland Egger és Gabriele Schweiger közösen kiadott közleményében.

A még üzemben lévő atomerőművek Németországban Forrás: Origo

Nem jól értelmezték

Az Európai Bizottság visszautasította a Spiegel értesüléseit. A bizottság szerint a német lap félreértelmezte a jelentést.

Az uniós szervezet nem egy decentralizált energiapolitikában gondolkodik,

hanem a kutatás-fejlesztésben szeretne szorosabb együttműködést a tagállamok között. Minden tagállamnak joga van megválasztani, milyen energihordozókkal akarja országa energiaigényét ellátni. A mini atomerőművek építési terveiről viszont nem árult el részleteket a bizottság szóvívője.

Az Európai Unió 14 tagállamában jelenleg 131 atomerőmű működik. Mind a 14 tagország új atomerőművek építésében gondolkodik.