Újabb sztrájk a franciák válasza

TGV Bordeaux
TGV Bordeaux pályaudvarán
Vágólapra másolva!
Folytatódtak a munkajogi reform elleni tüntetések Franciaországban: a kamionsofőrök után sztrájkba léptek a vasutasok és a kikötői munkások is. Több mint két hónapja tartanak országszerte az időnként erőszakos eseményekbe torkolló demonstrációk.
Vágólapra másolva!

A munkabeszüntetés miatt a nagysebességű vonatok és a gyorsvonatok 40-50 százaléka, az elővárosi forgalomban közlekedő vonatoknak pedig majdnem 70 százaléka nem közlekedett. A nemzetközi útvonalakon közlekedő Eurostar- és Thalys-expresszek viszont menetrend szerint járnak. A Nagy-Britannia és Észak-Franciaország között közlekedő kompjáratok többségét törölték a kikötői munkások sztrájkja miatt.

A gyorsvonatok fele nem közlekedett Forrás: Flickr/ERIC SALARD

A kamionsofőrök Nyugat-Franciaországban tartanak blokád alatt több főutat, kikötőket, olajfinomítókat és ipari központokat.

A vasutasok péntek reggelig sztrájkolnak, a légiirányítók pedig csütörtökön tartanak munkabeszüntetést.

Francois Hollande ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.