Prostitúcióra kényszerítenek nőket Idomeniben

Idomeni, vasútállomás, Görögország, Macedónia
Vágólapra másolva!
Egy üzemen kívüli vasúti kocsit használnak bordélyházként az Idomeniben kialakult spontán menekülttábor lakói. A drogdílerek is megjelentek a határnyitásra várakozók között. Vannak vidámabb fejlemények is: a gyerekeket bohócok szórakoztatják. 
Vágólapra másolva!

Bordélyháznak használják az egyik vasúti kocsit a görög–macedón határon fekvő idomeni menekülttábor lakói – írta a görög médiára hivatkozva az MTI. Az Elefterosz Tiposz című görög lap azt írja, hogy a táborban

az egyedülálló nőket kényszerítik prostitúcióra.

A cikk szerint ez egy viszonylag új jelenség: drogdílerek és embercsempészek eddig is voltak a táborban, de a prostitúció a közelmúltban jelent meg.

Sátrak Idomeni üzemen kívüli vasútállomásán Forrás: L. Nagy Gábor

Az Elefterosz Tiposz azt is megírta, hogy a rendőrök nem igazán próbálják megakadályozni a bűncselekményeket a tábor területén. Márciusban az Origo tudósítója is azt tapasztalta, hogy a táborban kevés a rendőr, és az ő feladatuk is csak a határ őrzése.

Cigarettát már akkor szabadon lehetett árulni a pajzsokkal posztoló rendőrök közelében.

A táborban élők mindennapjait az Orvosok Határok nélkül nevű egészségügyi szervezet és más önkéntesek igyekeznek elviselhetővé tenni. Nemrég bohócok szórakoztatták a sátrak között tengődő gyerekeket. Az egyik csoport videót is készített a saját műsoráról, a felvételt a Facebookon osztották meg.

A görög menekültügyi hatóság legutóbbi adatai szerint egyébként a táborban már kevesebb mint tízezer ember van. A szerdán publikált adatok szerint egészen pontosan 9183-an laknak még a hevenyészett, spontán kialakult menedékhelyen.

Görögországban összesen 54 574 regisztrált menekültről tud a hatóság.