Kaczynski is reagált Bill Clinton bírálatára

Polish Ruling Party Leader Jaroslaw Kaczynski NurPhoto General News May 17 2016 17th May 2016 Law and Justice PRESS CONFERENCE Polish Parliament POLITICS SQUARE FORMAT
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) újraválasztott elnöke.
Vágólapra másolva!
Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia - jelentette ki kedd este újságíróknak nyilatkozva Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, utalva arra, hogy a volt amerikai elnök egy hétvégi kampánybeszédében "putyinizálódással" vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Bill Clinton azt mondta: "Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás". Hozzátette, hogy a két ország Putyin-féle vezetést akar, utalva az orosz elnök, Vlagyimir Putyin sokak által tekintélyelvűnek minősített kormányzására.

A kormánypártiak tiltakoznak

A volt amerikai elnök szavai miatt - amelyeket idézett több helyi médium - Lengyelországban számos kormánypárti politikus tiltakozott, viszont megelégedéssel fogadta őket az ellenzék, amely azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől. "Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor

- jelentette ki Kaczynski. A volt lengyel miniszterelnök szerint "a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban". "Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelki állapotára is" - jelentette ki.

Jaroslaw Kaczynski Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Clinton kérjen bocsánatot

Beata Szydlo kormányfő szerint Clintonnak bocsánatot kellene kérnie a lengyelektől a kijelentéseiért, amelyek indokolatlanok és méltánytalanok. "Minden kellő tiszteletem mellett, és tartózkodva durva kifejezésektől, azt mondhatom, hogy

Clinton egyszerűen túlzott, és bocsánatot kellene kérnie

tőlünk. Mert az ilyen típusú kijelentések nemcsak jogosulatlanok, hanem kárt is okoznak" - mondta Szydlo szerdán az állami rádiónak. A miniszterelnök közölte, hogy kormánya olyan jogi megoldáson dolgozik, amelynek célja Lengyelország jó hírnevének megvédése.

Igazságtalan vélemény

Rafal Sobczak, a lengyel külügyminisztérium sajtótitkára alig valamivel korábban kijelentette: "Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot". Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Szijjártó reagált elsőként

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már kedden elutasította a volt amerikai elnök szavait, elfogadhatatlannak nevezve a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Hangsúlyozta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

A nagykövet szerint magánvélemény

„Hallott arról, hogy Bill Clinton putyinista vezetésnek minősítette a magyar kormányt, de a volt amerikai elnök egy magánember, aki a saját véleményét fejezi ki" – ezt az amerikai nagykövet mondta az Origo kérdésére a migrációról szóló, a Közép-európai Egyetemen tartott előadása után. Colleen Bell a magyar–amerikai kapcsolatokat dinamikusnak nevezte, még úgy is, hogy szerinte a katonai együttműködés tökéletes, más téren viszont már kifejezték az aggodalmaikat, és ez után is ki fogják.