Az új brazil államfő belenyúlt a sűrűjébe

Horizontal
Michel Temer
Vágólapra másolva!
Michel Temer ideiglenes brazil államfő egy olyan parlamenti képviselőt jelölt az alsóház elnökének, aki ellen a legfelsőbb bíróság gyilkossági kísérlet és korrupció gyanújával vizsgálatot folytat.
Vágólapra másolva!

André Mouráról, a kereszténydemokrata párt egyik képviselőjéről van szó, aki a gyilkossági gyanúval kapcsolatban kijelentette: egy Sergipe szövetségi állambeli politikai riválisa vádolja őt alaptalanul, hogy tönkretegye a karrierjét. Tagadta azt is, hogy érintett lenne a Petrobras részben állami olajipari konszernnel kapcsolatos korrupcióban, amellyel gyanúsítják - írta a The Guardian című brit napilap.

Michel Temer Forrás: AFP/Evaristo Sa

Kereskedelem és beruházások

A Temer által kinevezett ideiglenes brazil kormány bemutatta szerdán külpolitikájának fő jellemzőit. Eszerint a hangsúly a kereskedelmen és a beruházásokon van, amivel serkenteni lehetne a stagnáló brazil gazdaságot. Az új külügyminiszter, José Serra a távozó és az ideiglenes kormány közötti hivatalátadási ünnepségen elődjével, Mauro Vieirával együtt mutatta be az új külpolitikát. A diplomácia ismét a brazil társadalomnak és az ország gazdaságának az érdekeit fogja szolgálni, "nem pedig egy politikai pártnak és külföldi szövetségeseinek a fő törekvéseit" - jelentette ki a 74 éves Serra, utalva a hivatalából felfüggesztett Dilma Rousseff államfő pártjára, a Munkáspártra (PT). Brazília kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat akar kötni a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) kívüli országokkal is, mert a WTO-tagságról szóló tárgyalásait nem tartja elég gyorsnak.

180 napos felfüggesztés

A múlt héten legfeljebb 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff brazil elnököt. A következő 180 nap alatt a szenátus a legfelsőbb bíróság közreműködésével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök vette át tőle, és új kormányt alakított, amelyben kilenc centrista és jobboldali párt vesz részt. A Temer mögött álló Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) márciusban szakított Rousseff Munkáspártjával, és kilépett a kormánykoalícióból.